2

Ciasto ucierane z owocami

ciasto z owocami

Ciasto ucierane z owocami, ciasto to podobne jest do ciasta na wykład, ale jest z nim troszkę więcej roboty, ponieważ nie wszystko miksuje się za jednym zamachem. Dzięki etapowaniu prac ciasto jest pulchniejsze i mniej zbite. Gdy owoce na wierzchu rozłoży się w odstępach, to ciasto „puchnie” i „zalewa” warstwę owocową. Ja jabłka ułożyłam za gęsto, bo chciałam je wszystkie zmieścić :)

Jest to przepis krążący u mnie w rodzinie, najczęściej wykorzystywany w sezonie śliwkowym, a skoro teraz nie ma śliwek, to w ruch poszły jabłka.

Składniki:

  • 1 szklanka mąki
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1-2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier wanilinowy
  • 10 dag margaryny (lub masła)
  • 4 łyżki oleju
  • 4 jajka
  • 5 średnio-dużych jabłek
  • szczypta soli
  • cynamon (tylko do posypania wierzchu jabłuszek)
  • masło i mąka (do obsmarowania blachy i jej posypania) lub papier do pieczenia

Potrzebny sprzęt:

  • nóż
  • deska
  • rondelek
  • miseczka na odłożenie żółtek
  • garnek lub miska do miksowania
  • mikser
  • szklanka
  • łyżka
  • łyżeczka
  • blacha (okrągła lub prostokątna albo jeszcze inna, byle nie za duża)

Przygotowanie:

  1. Jabłka obrać, pokroić w ćwiartki, wydłubać gniazda nasienne
  2. W rondelku stopić margarynę (masło) z olejem.
  3. Białka oddzielić od żółtek: białka umieścić w misce do miksowania, a żółtka chwilowo odstawić. Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę.
  4. Do piany dodać cukier i cukier wanilinowy i wymiksować.
  5. Następnie dodawać po jednym żółtku, ciągle miksując
  6. Jeszcze ciepły tłuszcz również dolewać, ale po trochu!! do ciągle miksowanego ciasta.
  7. I teraz już koniec miksowania: mąkę ziemniaczaną wymieszać ze zwykłą (ważne, bo mąkę ziemniaczaną osobną ciężko wymieszać z ciastem) i po łyżce dodawać do wymiksowanej ciapki, delikatnie mieszając łyżką. W tym etapie dodać też proszek do pieczenia.
  8. Dokładnie wymieszane ciasto wylać na blachę i obłożyć jabłkami. Można (nie trzeba) posypać cynamonem.
  9. Piec ok 40 min w temp 170-210⁰C. Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem.

Przed upieczeniem

Ciasto ucierane z owocami

Po upieczeniu

Ciasto ucierane z owocami
[88/777]

2 komentarze(-y) do Ciasto ucierane z owocami

  • mira  pisze:

    mmm coś czuję że rachunki za prąd w związku z nadwyrężaniem piekarnika przyjdą w tym semestrze kosmiczne :) ups co Mama powie :D

    • Łucja Łucja  pisze:

      Dobrze, że ja mam piekarnik na gaz :P (tylko nigdy nie wiadomo co się z niego wyciągnie…)
      Ale akurat ten egzemplarz ciasta piekłam w elektrycznym.

Masz jakieś uwagi? Spodobał Ci się przepis? Wykorzystałaś (-eś) i wyszło? Napisz!

W komentarzu można używać tagów i atrybutów HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>