4

Naleśniki z jabłkami

nalesniki z jabłami

Naleśniki z jabłkami, czyli przełatwy przepis na leniwy dzień, gdy specjalnie nic się nie chcę, a jedynie smacznie zjeść :)

Pogoda dalej nie rozpieszcza, trzeba się ratować kawą, żeby nie zasnąć.

Ale pyszne naleśniczki z jabłkami i cynamonem i cukrem pudrem do ozdoby poprawiają humor!

Smacznego.

Składniki na ciasto naleśnikowe (zazwyczaj wychodzi 5 naleśników):

  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 1 jajko
  • Szczypta soli
  • Trochę cukru – ja chciałam wanilinowy dać, ale nie umiałam znaleźć w szafce… chyba wyszedł
  • Tłuszcz do smażenia (albo nie, gdy patelnia naleśnikowa jest dostępna)

Potrzebny sprzęt:

  • Garnek/miska do miksowania
  • Mikser
  • Szklanka
  • Patelnia, łopatka do przewracania naleśników
  • Chochelka

Przygotowanie:

  1. Mąkę, mleko, jajko i sól wymiksować.
  2. Na rozgrzaną patelnie wlać niewielką ilość ciasta. Naleśniki odwraca się na drugą stronę, gdy brzegi odstają od patelni, a wierzch jest matowy w dziurki.

Nadzienie (ilość nadzienia zależna od ilości naleśników):

  • Jabłka – najlepiej słoiczek zasmażonych kiedyś wcześniej, wyciągnięty z piwnicy lub spiżarni
  • Albo jabłka: umyć, obrać, pokroić, trochę posłodzić, zasmażyć w rondlu mieszając chroniąc przed przypaleniem.
  • I obowiązkowo cynamon! Jabłka i cynamon są super! Chyba, że ktoś nie lubi cynamonu, to trudno :P

naleśniki z jabłkami

[123/777]

4 komentarze(-y) do Naleśniki z jabłkami

  • mira  pisze:

    No samo połączenie jabłka z cynamonem brzmi doskonal, no i jeszcze jak dodać do tego naleśniki to już niebo w ustach:)

  • Rafał  pisze:

    Ja też chce!!!

  • 777 przepisów mostownicy Łucji  pisze:

    […] z parówkami dodany 8 października 2011 przez Łucja Naleśniki z jabłkamijuż były, z imbirem też, z wisienkami czekoladowe […]

  • Naleśniki z parówkami | 777 przepisów mostownicy Łucji  pisze:

    […] z parówkami dodany 8 października 2011 przez Łucja Naleśniki z jabłkami już były, z imbirem też, z wisienkami czekoladowe […]

Masz jakieś uwagi? Spodobał Ci się przepis? Wykorzystałaś (-eś) i wyszło? Napisz!

W komentarzu można używać tagów i atrybutów HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>