Naleśniki z jabłkami, czyli przełatwy przepis na leniwy dzień, gdy specjalnie nic się nie chcę, a jedynie smacznie zjeść
Pogoda dalej nie rozpieszcza, trzeba się ratować kawą, żeby nie zasnąć.
Ale pyszne naleśniczki z jabłkami i cynamonem i cukrem pudrem do ozdoby poprawiają humor!
Smacznego.
Składniki na ciasto naleśnikowe (zazwyczaj wychodzi 5 naleśników):
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka mleka
- 1 jajko
- Szczypta soli
- Trochę cukru – ja chciałam wanilinowy dać, ale nie umiałam znaleźć w szafce… chyba wyszedł
- Tłuszcz do smażenia (albo nie, gdy patelnia naleśnikowa jest dostępna)
Potrzebny sprzęt:
- Garnek/miska do miksowania
- Mikser
- Szklanka
- Patelnia, łopatka do przewracania naleśników
- Chochelka
Przygotowanie:
- Mąkę, mleko, jajko i sól wymiksować.
- Na rozgrzaną patelnie wlać niewielką ilość ciasta. Naleśniki odwraca się na drugą stronę, gdy brzegi odstają od patelni, a wierzch jest matowy w dziurki.
Nadzienie (ilość nadzienia zależna od ilości naleśników):
- Jabłka – najlepiej słoiczek zasmażonych kiedyś wcześniej, wyciągnięty z piwnicy lub spiżarni
- Albo jabłka: umyć, obrać, pokroić, trochę posłodzić, zasmażyć w rondlu mieszając chroniąc przed przypaleniem.
- I obowiązkowo cynamon! Jabłka i cynamon są super! Chyba, że ktoś nie lubi cynamonu, to trudno
[123/777]
No samo połączenie jabłka z cynamonem brzmi doskonal, no i jeszcze jak dodać do tego naleśniki to już niebo w ustach:)
Ja też chce!!!
[…] z parówkami dodany 8 października 2011 przez Łucja Naleśniki z jabłkamijuż były, z imbirem też, z wisienkami czekoladowe […]
[…] z parówkami dodany 8 października 2011 przez Łucja Naleśniki z jabłkami już były, z imbirem też, z wisienkami czekoladowe […]