3

Babciowe ciasto drożdżowe

ciasto drożdżowe plecione

Ciasto drożdżowe to specjalność mojej Babci. To podstawa do zrobienia makowca na Boże Narodzenia, babki na Wielkanoc, rogalików do popołudniowej kawy, bułeczek z jagodami na śniadanie albo piknik, cynamonowych ślimaczków na na drugie śniadanie, chałki/warkocza do mleka…

Składniki:

  • 130 g cukru +1 łyżeczka
  • 4-5 jajek
  • 1 kg mąki (krupczatka, typ 500)
  • Ok. 0,5 l mleka
  • 50 g drożdży
  • Duża szczypta soli
  • Mały jogurt naturalny
  • Niecałe ½ łyżeczki kurkumy
  • 40-50 g masła + łyżka
  • 0,5 szklanki wody

Potrzebny sprzęt:

  • Rondelek
  • Sitko
  • Miska
  • Kubeczek
  • Waga
  • Łyżeczki

Przygotowanie:

  1. Do miski: mąkę przesiać przez sitko, cukier, sól, masło, 2-3 żółtka, 2 jajka, kurkuma, jogurt
  2. Zabrać łyżeczkę mąki do kubeczka, łyżeczkę cukru, 2 łyżki ugotowanego mleka (z 4.). Wsadzić drożdże i wymieszać. To będzie sobie rosło.
  3. 3-4 łyżki mąki (z miski – tzn. z 1) do rondelka, masła łyżkę, 0,5 szklanki wody. Wymieszać. Gotować. Wyciapkać :D
  4. Mleko ugotować (0,5 l)
    Babciowe ciasto drożdżowe
  5. Do 1. trochę ugotowanego mleka z 4.
  6. Do 1. ciapka z 3. (nie da się wyciągnąć, bo takie gumiate. Nie dawać zbyt gorącego – to ciapka odpowiada za pulchność ciasta).
  7. Wyrabiać, dolewając mleka z 4.
  8. Dorzucić drożdże jak urosną z 2.

Obserwacje:

    • Mleka w 4. Zostało ze 3 łyżki (ale to zależy od chłonności mąki i ciapciatości ciasta). Ciasto wyszło trochę za luźne. Można w sumie dodać trochę maki.
    • Obrać się z ciasta – np. tępym nożem :P, bo drugą ręką, to się raczej wiele nie osiągnie.
    • Ciasto w misce przykryć ściereczką i wsadzić np. pod kołdrę, pod poduszki – tak, żeby mu było ciepło i wygodnie (tak z godzinkę). Należy uważać, żeby nikt w międzyczasie na tym nie usiadł (kilka lat temu był u nas taki przypadek – ciocia po prostu usiadła na pościeli czy tam kocu :P)
    • A jak urośnie, to na blachę wyłożyć (z jakim nadzieniem się chce). Piecze się ok. 30 min w temp 150°C

Babciowe ciasto drożdżowe

    • Ślimaczki: rozpłaszczyć ciasto (wałkiem rozwałkować. Pokroić platfusa na paski. Paski zrolować, a potem posypać trochę cukrem z cynamonem.
    • Strucla: Platfusa smaruje się całego nadzieniem i zwija. A jak się w odpowiednim miejscu posmaruje ciasto białkiem, to się podobno lepiej zlepia przy rolowaniu.

Babciowe ciasto drożdżowe

    • Jak się na końcu – gotowe dzieło (np. rogaliki, bułeczki) posmaruje przed wsadzeniem do pieca białkiem, albo jajkiem całym (tzn. białkiem z żółtkiem), to się po upieczeniu ładnie błyszczy.

Babciowe ciasto drożdżowe

[7/777]

3 komentarze(-y) do Babciowe ciasto drożdżowe

Masz jakieś uwagi? Spodobał Ci się przepis? Wykorzystałaś (-eś) i wyszło? Napisz! Usuń odpowiedź

W komentarzu można używać tagów i atrybutów HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>