Gdy jedzie się samotnie pociągiem, tłukącym się, spóźniającym się… takim standardowym polskim osobowym…
Gdy w brzuchu burczy, bo się nic nie wzięło do jedzenia na podróż…
Gdy się stoi na stacji w Opolu i czeka aż pociąg ruszy…
… Do głowy przychodzą różne pomysły. Ja z zakamarków pamięci wygrzebałam super pyszność – przed Wami babka cynamonowa!
Gdy dotarłam do domu – znalazłam przepis w domowym kapowniczku, pobiegłam po margarynę do sklepu i upiekłam ciasto. Ale pachniało…
Składniki:
- 0,5 kostki margaryny
- 1 szklanka cukru
- 2 jajka
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao
- 3 łyżeczki cynamonu
Potrzebny sprzęt:
- Nóż
- rondelek
- garnek lub miska do miksowania
- mikser
- szklanka (wygodniej z dwoma)
- łyżka
- łyżeczka
Przygotowanie:
- Margarynę rozpuścić w rondelku, ale żeby się nie zagotowała. Odczekać z 15 min, żeby przestygła.
- Po tych 15 min rozpuszczoną margarynę, cukier i jajka umieścić w garnku/misce i wymiksować na gładką puchatą masę.
- Następnie dodawać stopniowo pozostałe składniki (mąka wymieszana z proszkiem, kakao i cynamonem oraz mleko).
- Blachę podłużną obsmarować margaryną i oprószyć mąką lub po prostu wyłożyć papierem do pieczenia i na tak przygotowaną wlać ciasto.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 40 min. do suchego patyczka.
- Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem.
[63/777]
Masz jakieś uwagi? Spodobał Ci się przepis? Wykorzystałaś (-eś) i wyszło? Napisz!