0

Babka cynamonowa

babka cynamonowa

Gdy jedzie się samotnie pociągiem, tłukącym się, spóźniającym się… takim standardowym polskim osobowym…

Gdy w brzuchu burczy, bo się nic nie wzięło do jedzenia na podróż…

Gdy się stoi na stacji w Opolu i czeka aż pociąg ruszy…

… Do głowy przychodzą różne pomysły. Ja z zakamarków pamięci wygrzebałam super pyszność – przed Wami babka cynamonowa!

Gdy dotarłam do domu  – znalazłam przepis w domowym kapowniczku, pobiegłam po margarynę do sklepu i upiekłam ciasto. Ale pachniało…

Składniki:

  • 0,5 kostki margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • 3 łyżeczki cynamonu

Potrzebny sprzęt:

  • Nóż
  • rondelek
  • garnek lub miska do miksowania
  • mikser
  • szklanka (wygodniej z dwoma)
  • łyżka
  • łyżeczka

Babka cynamonowa

Przygotowanie:

  1. Margarynę rozpuścić w rondelku, ale żeby się nie zagotowała. Odczekać z 15 min, żeby przestygła.
  2. Po tych 15 min rozpuszczoną margarynę, cukier i jajka umieścić w garnku/misce i wymiksować na gładką puchatą masę.
  3. Następnie dodawać stopniowo pozostałe składniki (mąka wymieszana z proszkiem, kakao i cynamonem oraz mleko).
  4. Blachę podłużną obsmarować margaryną i oprószyć mąką lub po prostu wyłożyć papierem do pieczenia i na tak przygotowaną wlać ciasto.
    Babka cynamonowa
  5. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 40 min. do suchego patyczka.
  6. Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem.

Babka cynamonowa

 

Babka cynamonowa

 

Babka cynamonowa

[63/777]

Masz jakieś uwagi? Spodobał Ci się przepis? Wykorzystałaś (-eś) i wyszło? Napisz!

W komentarzu można używać tagów i atrybutów HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>