9

Babka cytrynowa

babka cytrynowa

Babka cytrynowa – wypiek w sam raz na Wielkanoc!

Babka cytrynowa, przepis na nią znalazłam w internecie, ale zmodyfikowałam jak zwykle do własnych potrzeb. Zmiana główna: żywa cytryna zamiast sztucznego aromatu.

Babka ta miała być elementem przyjęcia-niespodzianki, ale nie wyszło :P Bo Mirka i Radek sami postanowili zrobić imprezę urodzinową. Ale niespodzianka w pewnym sensie była: nie wiedzieli, że imprezka miała być – nawet jakby sami jej nie zorganizowali – i nie wiedzieli, że przyjdę z ciastem.

Było smacznie.

Składniki:

  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 0,75 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1,25 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka oleju
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 duża cytryna
  • 1 szczypta soli
  • 1 łyżeczka kurkumy (niekonieczne – składnik tylko dla ładniejszego koloru)
  • Masło oraz mąka do wysmarowania i oprószenia blachy (lub papier do pieczenia)

Potrzebny sprzęt:

  • rondelek
  • garnek lub miska do miksowania
  • mikser
  • szklanka
  • łyżka
  • łyżeczka
  • piekarnik
  • tarka z drobnymi oczkami
  • wyciskacz soku z cytryny lub 2 ręce
  • blacha – podłużna lub okrągła z kominem
  • papier do pieczenia

Przygotowanie:

  1. Jajka z cukrem oraz szczyptą soli wymiksować na puszystą masę.
  2. Następnie dodawać stopniowo mąkę, proszek do pieczenia, kurkumę stale miksując.
  3. Ciągle miksując dolać olej.
  4. Cytrynę sparzyć, skórkę zetrzeć na tarce i dodać do ciasta. Sok wycisnąć i również wlać do ciasta. Wszystko razem potraktować mikserem.
  5. Gotowe ciasto wlać na blachę wysmarowaną masłem i oprószoną mąką lub wyłożoną papierem do pieczenia
  6. Piec ok. 35-45 min w temp. 180⁰C
  7. Po upieczeniu i wystygnięciu można posypać cukrem pudrem, oblać lukrem lub polewą. Ja użyłam cukru pudru.

Babka cytrynowa

 

Babka cytrynowa

 

Babka cytrynowa

A tak to wyglądało na urodzinach opisanych we wstępie:

Babka cytrynowa

[95/777]

9 komentarze(-y) do Babka cytrynowa

  • mira  pisze:

    Babka i owszem była niespodzianką i to jak miłą, z resztą nie tylko babka :D:D:D dziękuję :*:*:*

    • Łucja Łucja  pisze:

      cała przyjemność po mojej stronie :)

  • Rafał  pisze:

    Na potwierdzenie tego, że była bardzo dobra należy dodać, iż została szybciutko zjedzona (w tym przeze mnie w ilości co najmniej dwóch kawałków, jak nie więcej :D ).

    • Łucja Łucja  pisze:

      Tylko 2 ??!! no wiesz! ;(

      • Rafał  pisze:

        Może więcej, aczkolwiek wino rozmyło mi pamięć :P

        • Łucja Łucja  pisze:

          No to mam nadzieję, że faktycznie rozmyło… 2 … tylko … :P

  • Henryk  pisze:

    Im więcej skórki tym piękniejszy „żywy” zapach ciasta. Wiem bo jem. :-)

  • iwona  pisze:

    :) dzis poprobuje aczkolwiek chcialabym wiedziec jakie wymiary ma twoja foma (nie wiem czy nie mam za duzej a nie chce by wyszlo za niskie ) z gory dziekuje za szybka odp

    • Łucja Łucja  pisze:

      Nie wiem czy nie za późno -keksówka długa na 22 cm

Masz jakieś uwagi? Spodobał Ci się przepis? Wykorzystałaś (-eś) i wyszło? Napisz! Usuń odpowiedź

W komentarzu można używać tagów i atrybutów HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>