0

Ciasteczka bakaliowe

ciasteczka z bakaliami
Ciasteczka bakaliowe, przepis na nie znalazłam na innym blogu kulinarnym, ale dostosowałam do własnych potrzeb i okazji.
Bardziej przyprawowo-uświateczniony i w sam raz na babski wieczór… bo męża nie było w domu :P Ale wrócił na drugi dzień i jeszcze miał co zjeść :)
Mirce, jak zwykle przy wspólnym kuchennym urzędowaniu i eksperymentowaniu, dziękuję za pomoc (np. przy parzeniu palców podczas obierania migdałów) i za przyniesienie papieru do pieczenia (wstyd, ale nie mam. Zazwyczaj radzę sobie bez).
Ciasteczka pięknie pachniały, a wyglądem kusiły z talerza.
Składniki:
  • 100 g orzechów włoskich
  • 100 h migdałów
  • 50 g rodzynek (ale 100 g byłoby lepsze)
  • 2 porządne garści słonecznika
  • 2 jajka
  • 3 łyżki miodu
  • 1,5 łyzeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1,5-2 łyżeczki przyprawy do piernika (ładnie pachnie!)
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • (otręby – dla zagęszczenia konsystencji)
Potrzebny sprzęt:
  • miska
  • łyżka
  • łyżeczka
  • duża blacha
  • papier do pieczenia
Przygotowanie:
  1. Migdały sparzyć, obrać ze skórki, przekroić na połówki w poprzek.
  2. Orzechy włoskie (najlepiej kupić juz obrane), połamać na mniejsze części.
  3. Jajka wybić do miski, roztrzepać/rozmieszać i dodawać wszytskie składniki i wymieszać łyżką. Powinno być w miarę gęsto – jeśli nie to dosypać troszkę otrąb.
  4. Ciasto układać łyżką, wspomagając się palcami na blasze wyłożonej apierem do pieczenia.
  5. Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. ok 170 st C, 15-20 min (będzie widać czy już gotowe – po migdałach – i będzie czuć w całej kuchni).

 

 

[140/777]

Masz jakieś uwagi? Spodobał Ci się przepis? Wykorzystałaś (-eś) i wyszło? Napisz!

W komentarzu można używać tagów i atrybutów HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>