Ciasteczka korzenne czyli powiew wiosny… nie pasuje? Pasuje! Niektóre ciasteczka to motylki Kupiłam takie foremki, wśród których prócz gwiazdek były też owe motylki właśnie. A, że ciasteczka pieczone były na moje przyspieszone imieniny, a nie na święta, to postanowiłam ich użyć. Część ciasteczek zostawiłam bez ozdabiania (z myślą o mężu), część posmarowałam mieszaniną białka, cynamonu i brązowego cukru, a pozostałe pokryłam czekoladową polewą własnej roboty i przykleiłam kolorowe cukierki (z Lidla).
Jeszcze trochę zostało, to przydadzą się na drugą odsłonę imienin – tą opóźnioną.
Składniki (wyszło mi 7 blach ciasteczek. Blacha o wymiarach 21 cm x 32 cm):
- 2 szklanki mąki
- 200 g margaryny do pieczenia (wzięłam Kaśkę)
- 100 g cukru pudru
- 2 żółtka
- 5 łyżeczek miodu (mam taki strasznie ciemny – prawdopodobnie spadziowy z drzew iglastych)
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka cynamonu
- 0,5 łyżeczki imbiru (przyprawy)
Potrzebny sprzęt:
- Miska
- Nóż
- Łyżeczka
- Woreczek lub folia aluminiowa
- Wałek
- Foremki do wycinana ciasteczek
- Blachy
- Papier do pieczenia
Przygotowanie:
- Wszystkie odmierzone składniki umieścić w misce (białka zostawić sobie na biały lukier, na lukier opisany na samym dole lub do jajecznicy), posiekać nożem (głównie margarynę), zagnieść. Ciasto uformowane w kulkę włożyć do woreczka lub owinąć folią aluminiową i wsadzić do lodówki na min. 40 minut.
- Schłodzone ciasto (wyjmowałam po trochu z lodówki), rozwałkować na cienki placek (u mnie ok. 3 mm) i wycinać ciasteczka.
- Piec ok. 7 min (piekłam na wygląd) w temp. 190-200°C.
Polewa brązowa, o której wspomniałam we wstępie. Podana ilość składników wystarczy na pomalowanie 2 blach ciasteczek przy 100% pokryciu.
- 2 łyżki wody
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżka masła
Pierwsze 3 składniki należy w kubeczku podgrzewać na małym ogniu, aż do rozpuszczenia się cukru. Po zdjęciu z ognia – dodać masło i rozmieszać. Gotowe. Jak się będzie ciężko malowało, bo polewa zgęstnieje, to należy ją troszkę podgrzać.
Idealnie nadaje się do malowania pierników.
Mieszanina białka z cynamonem i cukrem brązowym – dzięki niej ciasteczka będą się ładnie błyszczeć. Pokrywa się je przed upieczeniem. Podana ilość składników wystarczy na 3-4 blachy ciasteczek.
- 0,5 białka (czyli 1/4 tego co zostało po ciasteczkach)
- 0,75 łyżeczki cynamonu
- 4-5 łyżeczek cukru brązowego
Składniki wymieszać i już można smarować ciasteczka.
[175/777]
Masz jakieś uwagi? Spodobał Ci się przepis? Wykorzystałaś (-eś) i wyszło? Napisz!