0

Ciasteczka korzenne czyli powiew wiosny

Ciasteczka korzenne

Ciasteczka korzenne czyli powiew wiosny… nie pasuje? Pasuje! Niektóre ciasteczka to motylki :) Kupiłam takie foremki, wśród których prócz gwiazdek były też owe motylki właśnie. A, że ciasteczka pieczone były na moje przyspieszone imieniny, a nie na święta, to postanowiłam ich użyć. Część ciasteczek zostawiłam bez ozdabiania (z myślą o mężu), część posmarowałam mieszaniną białka, cynamonu i brązowego cukru, a pozostałe pokryłam czekoladową polewą własnej roboty i przykleiłam kolorowe cukierki (z Lidla).

Jeszcze trochę zostało, to przydadzą się na drugą odsłonę imienin – tą opóźnioną.

Składniki (wyszło mi 7 blach ciasteczek. Blacha o wymiarach 21 cm x 32 cm):

  • 2 szklanki mąki
  • 200 g margaryny do pieczenia (wzięłam Kaśkę)
  • 100 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 5 łyżeczek miodu (mam taki strasznie ciemny – prawdopodobnie spadziowy z drzew iglastych)
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 0,5 łyżeczki imbiru (przyprawy)

Potrzebny sprzęt:

  • Miska
  • Nóż
  • Łyżeczka
  • Woreczek lub folia aluminiowa
  • Wałek
  • Foremki do wycinana ciasteczek
  • Blachy
  • Papier do pieczenia

Przygotowanie:

  1. Wszystkie odmierzone składniki umieścić w misce (białka zostawić sobie na biały lukier, na lukier opisany na samym dole lub do jajecznicy), posiekać nożem (głównie margarynę), zagnieść. Ciasto uformowane w kulkę włożyć do woreczka lub owinąć folią aluminiową i wsadzić do lodówki na min. 40 minut.
  2. Schłodzone ciasto (wyjmowałam po trochu z lodówki), rozwałkować na cienki placek (u mnie ok. 3 mm) i wycinać ciasteczka.
  3. Piec ok. 7 min (piekłam na wygląd) w temp. 190-200°C.

ciasteczka korzenneKilka dodatkowych zdań:

Polewa brązowa, o której wspomniałam we wstępie. Podana ilość składników wystarczy na pomalowanie 2 blach ciasteczek przy 100% pokryciu.

  • 2 łyżki wody
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka masła

Pierwsze 3 składniki należy w kubeczku podgrzewać na małym ogniu, aż do rozpuszczenia się cukru. Po zdjęciu z ognia – dodać masło i rozmieszać. Gotowe. Jak się będzie ciężko malowało, bo polewa zgęstnieje, to należy ją troszkę podgrzać.

Idealnie nadaje się do malowania pierników.

Mieszanina białka z cynamonem i cukrem brązowym – dzięki niej ciasteczka będą się ładnie błyszczeć. Pokrywa się je przed upieczeniem. Podana ilość składników wystarczy na 3-4 blachy ciasteczek.

  • 0,5 białka (czyli 1/4 tego co zostało po ciasteczkach)
  • 0,75 łyżeczki cynamonu
  • 4-5 łyżeczek cukru brązowego

Składniki wymieszać i już można smarować ciasteczka.

[175/777]

Masz jakieś uwagi? Spodobał Ci się przepis? Wykorzystałaś (-eś) i wyszło? Napisz!

W komentarzu można używać tagów i atrybutów HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>