Wariacja na temat ciasteczek z płatkami owsianymi z czekoladą, czyli ciasteczka z płatkami owsianymi i BIAŁĄ czekoladą. Dodatkowo jeszcze żurawina, imbir i gałka muszkatołowa.
Moja propozycja na zbliżające się Andrzejki – niby imieniny Andrzeja, ale świętują wszyscy
Zatem już dziś życzę pomyślnego lania wosku i smacznych ciasteczek, a Andrzejom – awansem wszystkiego najlepszego
Składniki:
- 125 g masła
- 100 g cukru
- 1 jajko
- 140 g mąki
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody
- 190 g płatków owsianych
- 110 g białej czekolady
- 75 g suszonej żurawiny
- 1-2 cm korzenia imbiru
- 2 szczypty gałki muszkatołowej
Potrzebny sprzęt:
- Miska na miksowanie ciasta
- Mikser
- Łyżeczka
- Deska
- Nóż
- Tarka o drobnych oczkach
- Waga
- Miska na mieszanie składników w proszku
- 2 duże blachy (wrzuci się na raz do piekarnika)
- Papier do pieczenia
- Piekarnik
Przygotowanie:
- Masło wyjąć wcześniej z lodówki żeby zmiękło.
- Czekoladę pokroić dość drobno, ale też nie za drobno.
- Miękkie już masło wraz z cukrem zmiksować na gładką masę. Następnie dodać jajko i dalej miksować.
- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, solą i gałką muszkatołową. Wszystko wymieszane dodawać stopniowo do ciasta i miksować. Na koniec będzie gęsto.
- Potem dodawać płatki owsiane, mieszać łyżką (jeśli dla Waszego miksera jest już za gęsto).
- Na koniec dorzucić przygotowaną czekoladę, żurawinę oraz zetrzeć imbir. Wymieszać.
- Palcami (oprószonymi mąką, bo ciasto się klei) formować kulki z ciasta. Układać na blasze wyłożonej papierem. Miedzy ciasteczkami zostawiać odstępy, bo się nieco rozpłaszczą (każde mi się inaczej rozpłaszczyło).
- Wstawić do nagrzanego piekarnika na 180°C. Piec do 15 min. Studzić na kratce.
[273/777]
[…] Zobacz blog […]