W sumie to sama nie wiem czy ten wpis jest nowym przepisem czy nową wersją, ale chyba jednak nową wersją (jednakowoż numerek przepisowy sobie dodam). Także ciasto drożdżowe z budyniem – podejście drugie. Chyba smaczniejsze
I wreszcie fajne zdjęcia pierwsze moje twórczości kuchenne, które wylądowały na śniegu! Ale było zimno! brrr i na szczęście słonecznie.
Miłego wieczoru i pozdrowienia dla Pana Waldka. Ciasto mu smakowało, mam nadzieję, że nie mówił tak z grzeczności
Poniżej skopiowana wersja pierwotna i pogrubione zmiany:
Składniki na ciasto:
- 0,8 kg mąki pszennej
- 50 g drożdży
- 1/3 dużego kubka wody + kilka łyżek jeszcze, bo mąka wchłonęła dużo płynu
- 2/3 dużego kubka mleka
- 2/3 szklanki cukru + 4 łyżeczki do budyniu
- 0,5 szklanki wiórków koksowych
- 4 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 0,5 szklanki suszonej żurawiny
- 3 łyżki masła
- 1 jajko – powinno być, tym razem zapomniałam w pośpiechu
- 2 budynie śmietankowe lub waniliowe
- 0,6 l mleka – nieco ponad połowa mleka potrzebnego do zrobienia budyniu wg przepisu na opakowaniu (2 szt.)
- szczypta soli – jak zwykle
Potrzebny sprzęt:
- Miska do wyrobienia ciasta
- Garnuszek lub rondelek do roztopienia masła
- Duży kubek (ok. 250-300 ml)
- Szklanka
- Garnek i łyżka do ugotowania budyniu
- Duża blacha
- Papier do pieczenia lub olej/masło do wysmarowania blachy
- Wałek
Przygotowanie:
- Ugotować budyń – wg przepisu na opakowaniu, zmniejszając ilość mleka z 1 l do 0,6 l i dodając 4 łyżeczki cukru, a nie tyle co jest napisane na opakowaniu.
- Roztopić masło.
- Mleko połączyć z wodą, zagrzać, żeby było wyraźnie ciepłe, ale nie gorące.
- W misce umieścić: mąkę, drożdże, cukier i jajko. Dolewać stopniowo ciepłe mleko z wodą. Wyrobić – w razie potrzeby dosypać mąki lub dolać więcej ciepłego mleka. Jak ciasto będzie się odklejać od ręki – wlać roztopione masło, zagnieść. Na koniec dodać wiórki kokosowe, żurawinę i skórkę pomarańczową.
- Odstawić w ciepłe miejsce na 30-50 minut.
- Gdy ciasto wyrośnie rozwałkować je na placek grubości 1 cm, posmarować budyniem i zwinąć jak roladę. Wielki rulon przełożyć na przygotowaną do pieczenia formę (wyłożyć papierem, wysmarować tłuszczem). Tym razem w układaniu ciasta na blasze pomógł mąż
- Piec ok. 25-35 min w temp 170°C aż ciasto będzie rumiane.
rany jak ono smacznie wygląda… jeszcze z budyniem. Niebezpiecznie pyszne połączenie. Gdyby moja waga to wytrzymała to bym codziennie jadła ciasto drożdżowe:)
Dobrze, że wagi wytrzymują do 130 kg czy ciasto drożdżowe może się znudzić, jeśli można je zrobić na 84238532530 sposobów?
nigdy