3

Nowe wersje – część 3 – ciasto drożdżowe z budyniem

ciasto drożdżowe z budyniem i żurawiną

W sumie to sama nie wiem czy ten wpis jest nowym przepisem czy nową wersją, ale chyba jednak nową wersją (jednakowoż numerek przepisowy sobie dodam). Także ciasto drożdżowe z budyniem – podejście drugie. Chyba smaczniejsze :)

I wreszcie fajne zdjęcia :) pierwsze moje twórczości kuchenne, które wylądowały na śniegu! Ale było zimno! brrr i na szczęście słonecznie.

Miłego wieczoru i pozdrowienia dla Pana Waldka. Ciasto mu smakowało, mam nadzieję, że nie mówił tak z grzeczności :P

Poniżej skopiowana wersja pierwotna i pogrubione zmiany:

Składniki na ciasto:

  • 0,8 kg mąki pszennej
  • 50 g drożdży
  • 1/3 dużego kubka wody + kilka łyżek jeszcze, bo mąka wchłonęła dużo płynu
  • 2/3 dużego kubka mleka
  • 2/3 szklanki cukru + 4 łyżeczki do budyniu
  • 0,5 szklanki wiórków koksowych
  • 4 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 0,5 szklanki suszonej żurawiny
  • 3 łyżki masła
  • 1 jajko – powinno być, tym razem zapomniałam w pośpiechu :P
  • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe
  • 0,6 l mleka – nieco ponad połowa mleka potrzebnego do zrobienia budyniu wg przepisu na opakowaniu (2 szt.)
  • szczypta soli – jak zwykle

Potrzebny sprzęt:

  • Miska do wyrobienia ciasta
  • Garnuszek lub rondelek do roztopienia masła
  • Duży kubek (ok. 250-300 ml)
  • Szklanka
  • Garnek i łyżka do ugotowania budyniu
  • Duża blacha
  • Papier do pieczenia lub olej/masło do wysmarowania blachy
  • Wałek

Przygotowanie:

  1. Ugotować budyń – wg przepisu na opakowaniu, zmniejszając ilość mleka z 1 l do 0,6 l i dodając 4 łyżeczki cukru, a nie tyle co jest napisane na opakowaniu.
  2. Roztopić masło.
  3. Mleko połączyć z wodą, zagrzać, żeby było wyraźnie ciepłe, ale nie gorące.
  4. W misce umieścić: mąkę, drożdże, cukier i jajko. Dolewać stopniowo ciepłe mleko z wodą. Wyrobić – w razie potrzeby dosypać mąki lub dolać więcej ciepłego mleka. Jak ciasto będzie się odklejać od ręki – wlać roztopione masło, zagnieść. Na koniec dodać wiórki kokosowe, żurawinę i skórkę pomarańczową.
  5. Odstawić w ciepłe miejsce na 30-50 minut.
  6. Gdy ciasto wyrośnie rozwałkować je na placek grubości 1 cm, posmarować budyniem i zwinąć jak roladę. Wielki rulon przełożyć na przygotowaną do pieczenia formę (wyłożyć papierem, wysmarować tłuszczem). Tym razem w układaniu ciasta na blasze pomógł mąż :)
  7. Piec ok. 25-35 min w temp 170°C aż ciasto będzie rumiane.

ciasto drodżowe z budyniem i zurawinai jeszcze jedno zdjęcie

ciasto drodżowe z budyniem i zurawina[183/777]

3 komentarze(-y) do Nowe wersje – część 3 – ciasto drożdżowe z budyniem

  • wiktorkowa  pisze:

    rany jak ono smacznie wygląda… jeszcze z budyniem. Niebezpiecznie pyszne połączenie. Gdyby moja waga to wytrzymała to bym codziennie jadła ciasto drożdżowe:)

    • Łucja Łucja  pisze:

      Dobrze, że wagi wytrzymują do 130 kg :P czy ciasto drożdżowe może się znudzić, jeśli można je zrobić na 84238532530 sposobów? :D

  • wiktorkowa  pisze:

    nigdy :D

Masz jakieś uwagi? Spodobał Ci się przepis? Wykorzystałaś (-eś) i wyszło? Napisz! Usuń odpowiedź

W komentarzu można używać tagów i atrybutów HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>