8

Ciasto z wiśniami

ciasto z wisniami

Kolejny przepis z cyklu „po skosztowaniu – daj przepis”. Ciasto z wiśniami – super proste i co ważne w warunkach studenckich – wszystkie miary podane są w „szklankach”, „łyżkach”, czyli nie trzeba wagi (pomijam mąkę – łatwo odmierzyć pół opakowania).

Nie trzeba używać wiśni (z ogrodu Cioci Eli i Wujka Ryśka), można jabłka, gruszki, rabarbar – o tym na końcu przepisu.

Na blachę o wymiarach ok. 40×25 cm

Składniki – ciasto (na blachę o wymiarach ok. 40×25 cm):

  • 0,5 kg mąki
  • 10 łyżek cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4/5 kostki masła (czyli skróconej o  ok. 1,5-2cm – ta reszta to smarowanie blachy i na kruszonkę) miękkiego,  a nie dopiero wyjętego z lodówki
  • 3 małe jajka
  1. Ciasto wyrobić, wstawić do lodówki, żeby się schłodziło

Składniki – nadzienie/masa:

  • Konfitura wiśniowa
  • 2 budynie waniliowe BEZ CUKRU!!
  • 1 łyżka cukru

Wisienek to wedle uznania – ja lubię dużo – może być  np. słoik litrowy z kompotem wiśniowym/ 2 małe słoiki konfitur/specjalne wydrylowane wisienki do ciast (w Tesco można takie cos kupić :D ) w słoikach ok 0,6-0,7 l

2.  Wisienki dobrze odsączyć i powstały sok wykorzystać do zrobienia budyniu. Budyń robi się tak jak zwykle, tylko zamiast mleka jest sok wymieszany z wodą, bo soku samego w sobie jest za mało. Ogólnie płynu musi być … trochę ponad 0,5 litra. Nie wiem dokładnie, bo ja to biorę na oko, bo tyle razy robiłam, ze już wiem co mi wyjdzie :) (to chyba niezbyt przepisowe stwierdzenie). Łyżkę cukru dodać do gotowanego soku (przed wlaniem rozmieszanego budyniu) jeśli zapowiada się niesłodko – ale zazwyczaj wiśnie są na tyle słodkie, ze cukier jest zbędny.

3.  Po ugotowaniu budyniu, jak trochę przestygnie, wrzucić do niego wisienki.

4.  W czasie jak masa stygnie, zabieramy się za ciasto:

Formę posmarować masłem, posypać mąką (wydaje mi się, że mąka jest lepsze od bułki tartej, bo bułka się bardziej spieka) i wylepić ciastem – brzegi na około 4 cm w górę. Dno podziurkować widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika (ok. 170°C) żeby ciasto podpiec. Wyjąć jak górna cześć brzegów będzie niepokojąco ciemna, a dno zarumienione.

5.  Jak tamto się podpieka – kruszonka

Składniki – kruszonka:

  • 0,5 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • reszta masła, która została po cieście i smarowaniu formy

Wykonanie:

6.  Zagnieść składniki – ale one się nie łączą w całość, są sypkie całkiem – tyle że tak jakby połączone :P

7.  Jak ciasto się podpiecze, wrzucić  na nie nadzienie, posypać kruszonką i piec ok. 40 min, temperatura ok. 170°C

8.  Jeśli się okaże, ze nadzieje się zlewa po okrojeniu kawałka, to trzymanie ciasta w lodówce zazwyczaj ratuje sytuację.

ciasto z wisniami

Uwagi:

Można podawać z bitą śmietaną, ale ja za śmietaną nie przepadam.

Można zamiast wiśni dać rabarbar (rabarbar obrać, pokroić, rozprażyć/rozsmażyć – tzn. zrobić z nim coś, aby się rozpaćkał :D ale z odrobiną wody, żeby się nie przypalił i z cukrem. Rabarbar głupol puszcza dużo soku i się strasznie wodniste to robi – to wtedy budyń z BARDZO małą ilością wody trzeba).

Inna wersja: spód ten sam i kruszonka, a owoce to jabłka lub gruszki pokrojone w kostkę wymieszane z galaretką W PROSZKU!! W dowolnym kolorze – ładne kolory wychodzą po upieczeniu. W piekarniku galareta się rozpuści i po upieczeniu jak ciasto wystygnie to skrzepnie (można się wspomóc lodówką). Moja wersja dostępna tutaj -> X.

ciasto z wisniami

[37/777]

8 komentarze(-y) do Ciasto z wiśniami

  • Ulaa  pisze:

    mmmmmm ale smakowite!!! ciekawe jak by wyszło z galatetka.. ;)

    • Łucja Łucja  pisze:

      hmm… coś czuję, że kolejne ciasto robione przeze mnie będzie z galaretką… :D To pokażę co wyszło

  • zabawki edukacyjne  pisze:

    Tez kiedyś ogarniałam podobne rzeczy. Niestety w chwili obecnej mam już dużo mniej czasu. Szkoda :9

  • zabawki edukacyjne  pisze:

    Bardzo interesuj¹cy wpis. Na 100% wpadnê jeszcze po wiêcej lektury.

  • zabawki edukacyjne  pisze:

    Dziêki za odpowiedz :)

  • gry dla dzieci  pisze:

    Pozdrawiam i ¿yczê najlepszego w rozwoju Twojego bloga. bertussklep4545 Tak Trzymaæ !

  • 777 przepisów mostownicy Łucji  pisze:

    […] “trzy kolory” dodany 10 listopada 2010 przez Łucja Pisałam kiedyś, że ciasto z wisienkami może mieć inną wersję. Oto i ona. Trzy kolorki, jabłka i gruszki. Ciasto niespodzianka  […]

  • Ciasto “trzy kolory” | 777 przepisów mostownicy Łucji  pisze:

    […] “trzy kolory” dodany 10 listopada 2010 przez Łucja Pisałam kiedyś, że ciasto z wisienkami może mieć inną wersję. Oto i ona. Trzy kolorki, jabłka i gruszki. Ciasto niespodzianka  […]

Masz jakieś uwagi? Spodobał Ci się przepis? Wykorzystałaś (-eś) i wyszło? Napisz!

W komentarzu można używać tagów i atrybutów HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>