3

Cukinia do szarlotki

cukinia do szarlotki

Usmażona/uprażona jak jabłka i podobnie przyprawiona – cukinia do szarlotki. Bo ile można jeść leczo jak obecnie cukinii w nadmiarze :) trzeba ją przerabiać na różne sposoby.

Mojej mamie tak to posmakowało, że od razu dostała słoik z przeznaczeniem do jedzenia z chlebem zamiast dżemu.

Składniki (na 2 niepełne słoiki po dżemie):

  • 500 g cukinii (już obranej i bez ziarenek)
  • 100 ml wody
  • 2-3 łyżeczki cynamonu
  • 4-5 goździków
  • 100 g (lub więcej jak lubicie słodkie) cukru

Potrzebny sprzęt:

  • Deska
  • Nóż
  • Obieraczka do warzyw
  • Garnek
  • Drewniana łyżka do mieszania
  • Łyżeczka
  • Słoiki i nakrętki
  • Łapka do trzymania gorącego słoika
  • Ściereczka lub ręcznik papierowy do wytarcia gwintu słoika na sucho

Cukinia do szarlotki

Przygotowanie:

  1. Cukinię umyć, obrać, wyciąć gniazdo nasienne/ziarenka. Pokroić w drobną kostkę lub słupki.
  2. Razem z pozostałymi składnikami umieścić w garnku i gotować/smażyć/prażyć ok. 20-30 min aż cukinia się rozciapka. Mieszać, żeby nie przywarło do dna. Spróbować czy odpowiednio słodkie, w razie czego dosłodzić.
    Cukinia do szarlotki
  3. Gorącą cukinię nakładać do słoików (zostawić trochę pustego miejsca w słoiku), wycierać gwinty do sucha i zakręcać. Odstawić do góry dnem.
  4. A potem obserwować słoiki jeszcze przez dwa tygodnie, bo mi np. jeden wybuchł :(

Cukinia do szarlotki

Przepis dodaję do akcji:
PrzetworyLato w pełni!
[265/777]

3 komentarze(-y) do Cukinia do szarlotki

Masz jakieś uwagi? Spodobał Ci się przepis? Wykorzystałaś (-eś) i wyszło? Napisz!

W komentarzu można używać tagów i atrybutów HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>