Dwukolorowe ciasteczka świąteczne – urocze, proste do zrobienia i bardzo smaczne.
Możecie je zrobić w dowolnych kształtach: gwiazdki, kwiatki (mało świątecznie), kółeczka z gwiazdką na środku, choinki, dzwonki… czym tam dysponujecie
A że pomysłów na ciasteczka świąteczne nigdy za wiele, to do dzieła!
Składniki (wyszły ponad dwie prostokątne blachy ciasteczek):
- 220 g mąki + mąka do ewentualnego dosypania w razie potrzeby i do wałkowania
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 60 g cukru
- 120 g margaryny miękkiej
- 1 jajko
- 1 łyżka mleka
- 3 łyżki ciemnego kakao
Potrzebny sprzęt:
- Miska/stolnica – coś w czym/na czym zagniatacie ciasto
- Łyżeczka
- Łyżka
- Kubeczek lub miseczka na oddzielenia białka od żółtka
- Folia aluminiowa
- Wałek
- Foremki do wycinania ciasteczek
- Blacha do pieczenia (np. 2 prostokątne)
- Papier do pieczenia
- Piekarnik i lodówka
Przygotowanie:
- Zagnieść ciasto z: mąki, cukru, proszku do pieczenia, żółtka (białko oddzielić, zostawić), mleka i margaryny. Zagniata się BARDZO szybko. Następnie ciasto podzielić na dwie równe części i do jednej z nich dodać kakao – zagnieść.
- Oba kolory ciasta, zawinięte w folię, wsadzić na ok. 15-30 min do lodówki do schłodzenia.
- Po wyjęciu z lodówki, każdą porcję ciasta rozwałkować na cienki placek (grubość 3-5 mm). Wycinać ciasteczka foremkami w dowolnych kształtach.
- Na jasny spód kłaść mniejszy ciemny wzorek. Wierzch dolnego ciasteczka posmarować białkiem, żeby góra się łatwo przykleiła.
- Ciasteczka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia – układać NIE na styk! Piec ok. 15 min w temp. 170-180°C, na rumiano.
[275/777]
Masz jakieś uwagi? Spodobał Ci się przepis? Wykorzystałaś (-eś) i wyszło? Napisz!