0

Karp na wigilię

karp na wigilie

Wreszcie! Wreszcie jakiś przepis wigilijnie świąteczny, inny niż słodki, na moim blogu! Karp na wigilię!

Smażony karp to dla mnie najbardziej tradycyjne danie wigilijne. Dużo osób jednak tej ryby nie lubi, bo ma ości, a im bliżej ogona tym bardziej przeszkadzające w jedzeniu… i właśnie na ten ościsty problem mam rozwiązanie: filet z karpia! Nie dzwonka, a filet właśnie.

A skąd wziąć pysznego karpia, który smakuje rewelacyjnie, niczym nie śmierdzi i jest hodowany w naturalny sposób? Znam idealnie miejsce gdzie można go znaleźć (i każdą inną rybę)! Zapraszam do Domu karpia w Krakowie na ul. Kąt 16 (cały rok w każdy piątek. Od 8 grudnia już codziennie) lub na Kleparz (przed świętami). Gdy jest mniejszy ruch – możecie liczyć na wyfiletowanie ryby przez samego właściciela :) A że Pan Zbyszek od 19 lat zajmuje się rybami – to raczej wie co robi :) Zapraszam!

Składniki:

  • Karp (mój miał wyjściowo ok. 1,3 kg; filety (2) to 230-250 g (każdy). Kręgosłup i głowa zostają na zupę rybną)
  • Jajko
  • Mąka do panierowania
  • Bułka tarta do panierowania
  • Sól
  • Olej rzepakowy do smażenia

Karp na wigilie

Karp na wigilie

Potrzebny sprzęt (gdy karp już wyfiletowany):

  • Ręczniki papierowe
  • 3 talerze
  • Widelec
  • Patelnia
  • Łopatki do przewracania ryby na patelni

Przygotowanie:

  1. Filety z karpia dokładnie wypłukać, następnie osuszyć ręcznikami papierowymi.
  2. Jajko roztrzepać na talerzu (czy innym dogodnym naczyniu), dodać sól.Karp na wigilie
  3. Filety opanierować: w mące, jajku, bułce.
  4. Wlać dość dużo oleju na patelnię, mocno rozgrzać. Na gorący tłuszcz włożyć karpia, SKÓRĄ DO GÓRY!Karp na wigilie
  5. Smażyć kilka minut, aż panierka nabierze złocistego koloru (oczywiście złocistości nie widać, musicie lekko rybę podnieść i zaglądnąć) . Przewrócić rybę na drugą stronę. Druga strona smaży się nieco krócej.
  6. Usmażone filety można (nie trzeba) odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
  7. A potem delektować się smakiem :)

UWAGA 1: Tłuszczu do smażenia używać tylko raz! Nie smażyć 115 filetów na jednym oleju.

UWAGA 2: Jak zapewne widzicie na zdjęciach filet ma poprzeczne nacięcia. Po co one są? Otóż po to, że te cięcia rozcinają mniejsze ości, których razem z kręgosłupem nie da się wyjąć. Dzięki temu zabiegowi małe ości są praktycznie na wierzchu i pod wpływem temperatury podczas smażenia – znikają :) I filet jest prawdziwym filetem bez ości.

Karp na wigilie

Karp na wigilie

A na początku karp wyglądał tak:

Karp na wigilie

Przepis dodaję do akcji:
Wigilia 2014
[274/777]

Masz jakieś uwagi? Spodobał Ci się przepis? Wykorzystałaś (-eś) i wyszło? Napisz!

W komentarzu można używać tagów i atrybutów HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>