Moja pierwsza frittata! Fritatta z kiełbasą i papryką. Stworzona po dłuuuuugich przemyśleniach pt. „co na obiad”.
Ładnie pachnie, ładnie wygląda, dobrze smakuje i jest prosta w wykonaniu. Czego więcej chcieć?
Składniki (na 2 porządne porcje):
- 4 jajka
- 200 g smacznej, pachnącej kiełbasy
- 0,5 papryki żółtej
- 1 papryka czerwona
- 2/3 pęczka szczypiorku
- 1 średnia cebula
- 70-100 g sera żółtego
- sól, pieprz
Potrzebny sprzęt:
- Miska
- Deska
- Nóż
- Forma do upieczenia frittaty – wykorzystałam formę na tartę
- Patelnia
- Tarka o małych oczkach
- Mikser – ale obędzie się bez, wtedy potrzebny jest widelec
Przygotowanie:
- Kiełbasę pokroić w cienkie plastry – podsmażyć na patelni (suchej), na koniec smażenia dodać posiekaną cebulę i zrumienić. Wyłożyć na formę, w której frittata będzie zapiekana.
- Paprykę pokroić w paski i również nieco podsmażyć. Dołożyć do kiełbasy i cebuli.
- Jajka ubić w misce mikserem – będą bardziej puszyste, dodać sól, pieprz i na koniec delikatnie domieszać 2/3 startego sera. Wylać na formę.
- Wierzch posypać pozostałą 1/3 sera i posiekanym szczypiorkiem.
- Piec w temp. 180°C aż frittata się zrumieni.
[164/777]
na pewno pyszna:)uwielbiam fittaty:)
Pyszna pyszna i sycąca
Jakże niezwykły przepis na tak banalną ale pyszną frittatę. Zaskoczyłem się również formą przepisu i potrzebnym sprzętem. Brawo dla autora, ode mnie dodam ulubionym dodatkiem jest właśnie ketchup pikantny (preferuje gomarowski ketchup), ale równie dobrze zamiast kiełbasy dobrze jest dodać salami ;D
Dziękuję za ładny komentarz