Hot dogi z ciasta francuskiego, czyli obiad dla zwolenników parówek i ciasta francuskiego. Piszę o tym na wstępie, bo nie każdy lubi jednocześnie obie te rzeczy.
Jedzenie – jeśli o mnie chodzi – smaczne i szybkie, a przede wszystkim proste i inne od pospolitych obiadów. Fast food zrobiony samemu jest lepszy od kupionego w budce na ulicy
Składniki (na 3 osoby – płeć żeńska):
- 6 parówek
- 1 rolka ciasta francuskiego (ja się zaopatruję w biedronce)
- 1 średnia cebulka
- 12 plasterków żółtego sera
- 18 pasków papryki (ja miałam zieloną)
Potrzebny sprzęt:
- Nóż
- Deska
- Blacha
Przygotowanie:
- Włączyć piekarnik, ok. 170°C.
- Rozwinąć ciasto francuskie, pokroić na 6 prostokątów.
- Parówki obrać z worka, paprykę pokroić w paski, ser w plastry, cebulkę w piórka.
- Na każdy prostokąt ciasta oderwany od fabrycznego papieru nakładać: parówkę, 2 plastry sera, 3 paski papryki i 1/6 cebulki i całość zakleić (da się).
- Odrywany od prostokątów papier wykorzystać do pieczenia, rozkładając go na blasze.
- Piec ok. 10-15 min w temp 180-200°C – zależnie od tego czy dysponujemy wentylatorem w piekarniku czy nie.
- Gotowość hot dogów do jedzenia widać po ich kolorze.
[62/777]
Masz jakieś uwagi? Spodobał Ci się przepis? Wykorzystałaś (-eś) i wyszło? Napisz!