0

Hot dogi z ciasta francuskiego

hotdogi z ciasta francuskiego

Hot dogi z ciasta francuskiego, czyli obiad dla zwolenników parówek i ciasta francuskiego. Piszę o tym na wstępie, bo nie każdy lubi jednocześnie obie te rzeczy.

Jedzenie – jeśli o mnie chodzi  – smaczne i szybkie, a przede wszystkim proste i inne od pospolitych obiadów. Fast food zrobiony samemu jest lepszy od kupionego w budce na ulicy :P

 

Składniki (na 3 osoby – płeć żeńska):

  • 6 parówek
  • 1 rolka ciasta francuskiego (ja się zaopatruję w biedronce)
  • 1 średnia cebulka
  • 12 plasterków żółtego sera
  • 18 pasków papryki (ja miałam zieloną)

Potrzebny sprzęt:

  • Nóż
  • Deska
  • Blacha

Przygotowanie:

  1. Włączyć piekarnik, ok. 170°C.
  2. Rozwinąć ciasto francuskie, pokroić na 6 prostokątów.
  3. Parówki obrać z worka, paprykę pokroić w paski, ser w plastry, cebulkę w piórka.
  4. Na każdy prostokąt ciasta oderwany od fabrycznego papieru nakładać: parówkę, 2 plastry sera, 3 paski papryki i 1/6 cebulki i całość zakleić (da się).
  5. Odrywany od prostokątów papier wykorzystać do pieczenia, rozkładając go na blasze.
  6. Piec ok. 10-15 min w temp 180-200°C – zależnie od tego czy dysponujemy wentylatorem w piekarniku czy nie.
  7. Gotowość hot dogów do jedzenia widać po ich kolorze.

[62/777]

Masz jakieś uwagi? Spodobał Ci się przepis? Wykorzystałaś (-eś) i wyszło? Napisz!

W komentarzu można używać tagów i atrybutów HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>