W okresie śliwkowym knedle ze śliwkami to coś, co powinno zagościć na każdym stole.
Mój przepis jest bardzo prosty, może niektórzy nawet pomarudzą na takie ciasto, ale to moje ulubione; bez ziemniaków – bez których np. moja ciocia nie wyobraża sobie knedli.
Zapraszam!
Składniki (na 40 knedli):
- 400 g mąki + mąka zapobiegająca klejeniu się ciasta do rąk
- 400-450 ml wrzątku
- 0,5 łyżeczki soli
- 40 śliwek twardych, żeby łatwiej się kleiło
- (jogurt naturalny, cukier, cynamon)
Potrzebny sprzęt:
- Miska lub stolnica do wyrobienia ciasta
- Drewniana łyżka
- Deska lub talerz do odkładania gotowych knedli i ściereczka do ich przykrycia aby nie wyschły przed ugotowaniem
- Garnek na gotowanie knedli
Przygotowanie:
- Śliwki umyć, dokładnie osuszyć.
- Mąkę wsypać do miski lub na stolnicę, wlewać stopniowo wrzątek, mieszać łyżką (ręką się oczywiście nie da). Wlać tyle wody, żeby mniej/więcej cała mąka była zamoczona.
- Gorące ciasto mieszać łyżką, żeby stygło. Gdy będzie się dało je dotknąć ręką – wyrobić. Moje wyszło za rzadkie i musiałam dosypać jeszcze sporo mąki.
- Żeby wygodnie się lepiło – ciasto powinno być delikatnie kleiste (łatwiej obkleja się śliwki), a ręce oprószone mąką.
- Robić knedle: urwać kawałek ciasta, rozplaszczyć palcami, w środek wsadzić śliwkę, zakleić i kulać w rękach, żeby caisto równomiernie pokryło owoc i nie było dziur.
- Gotowanie: do gotującej się wody wkładać knedle, delikatnie mieszać żeby nie przykleiły się do dna. Gotować 4-5 min od wypłynięcia.
- Podawać np. z jogurtem naturalnym, cynamonem i cukrem.
[235/777]
Uwielbiam knedle ze śliwkami. Ostatnio robiłam je wczoraj mniam
Te są piękne
Dziękuję :)))
Zastanawia mnie czy ciasto nie jest twarde? U mnie w domu jeszcze inaczej się robi, z dodatkiem ziemniaków właśnie, a nawet z białym serem:)
Jak się za długo gotuje to jest całkiem rozpaćkane. Jest nieco twardawe, napewno twardsze niż to z ziemniakami ale i tak jest moim ulubionym