4

Knedle ze śliwkami

knedle ze śliwkami

W okresie śliwkowym knedle ze śliwkami to coś, co powinno zagościć na każdym stole.

Mój przepis jest bardzo prosty, może niektórzy nawet pomarudzą na takie ciasto, ale to moje ulubione; bez ziemniaków – bez których np. moja ciocia nie wyobraża sobie knedli.

Zapraszam!

Składniki (na 40 knedli):

  • 400 g mąki + mąka zapobiegająca klejeniu się ciasta do rąk
  • 400-450 ml wrzątku
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 40 śliwek twardych, żeby łatwiej się kleiło
  • (jogurt naturalny, cukier, cynamon)

Potrzebny sprzęt:

  • Miska lub stolnica do wyrobienia ciasta
  • Drewniana łyżka
  • Deska lub talerz do odkładania gotowych knedli i ściereczka do ich przykrycia aby nie wyschły przed ugotowaniem
  • Garnek na gotowanie knedli

Przygotowanie:

  1. Śliwki umyć, dokładnie osuszyć.
  2. Mąkę wsypać do miski lub na stolnicę, wlewać stopniowo wrzątek, mieszać łyżką (ręką się oczywiście nie da). Wlać tyle wody, żeby mniej/więcej cała mąka była zamoczona.
  3. Gorące ciasto mieszać łyżką, żeby stygło. Gdy będzie się dało je dotknąć ręką – wyrobić. Moje wyszło za rzadkie i musiałam dosypać jeszcze sporo mąki.
  4. Żeby wygodnie się lepiło – ciasto powinno być delikatnie kleiste (łatwiej obkleja się śliwki), a ręce oprószone mąką.
  5. Robić knedle: urwać kawałek ciasta, rozplaszczyć palcami, w środek wsadzić śliwkę, zakleić i kulać w rękach, żeby caisto równomiernie pokryło owoc i nie było dziur. Knedle ze śliwkami
  6. Gotowanie: do gotującej się wody wkładać knedle, delikatnie mieszać żeby nie przykleiły się do dna. Gotować 4-5 min od wypłynięcia.
  7. Podawać np. z jogurtem naturalnym, cynamonem i cukrem.

Knedle ze śliwkami

Przepis dodaję do akcji:

[235/777]

4 komentarze(-y) do Knedle ze śliwkami

  • Klaudia  pisze:

    Uwielbiam knedle ze śliwkami. Ostatnio robiłam je wczoraj mniam :)
    Te są piękne

    • Łucja Łucja  pisze:

      Dziękuję :)))

  • wiktorkowa  pisze:

    Zastanawia mnie czy ciasto nie jest twarde? U mnie w domu jeszcze inaczej się robi, z dodatkiem ziemniaków właśnie, a nawet z białym serem:)

    • Łucja Łucja  pisze:

      Jak się za długo gotuje to jest całkiem rozpaćkane. Jest nieco twardawe, napewno twardsze niż to z ziemniakami :) ale i tak jest moim ulubionym

Masz jakieś uwagi? Spodobał Ci się przepis? Wykorzystałaś (-eś) i wyszło? Napisz! Usuń odpowiedź

W komentarzu można używać tagów i atrybutów HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>