4

Kokosowe ciasto drożdżowe z budyniem

iasto drożdżowe z budyniem i kokosem

W dalszym ciągu nadrabiam blogowe zaległości :D

Dziś kolejna odsłona ciasta drożdżowego – ciasto drożdżowe z budyniem i kilkoma innymi ciekawymi dodatkami. Inspirację zaczerpnęłam z bloga Strawberries&Cream.

Mężowi, Mamie i Babci smakowało i szybko zniknęło, a urósł mi na prawdę pokaźnych rozmiarów potwór – a raczej wąż :)

A swoja drogą – dlaczego listopad w Krakowie jest tak mglisty? Biało-szaro cały dzień…

Składniki na ciasto:

  • 0,7-0,8 kg mąki pszennej
  • 50 g drożdży
  • 1/3 dużego kubka wody
  • 2/3 dużego kubka mleka
  • 8 łyżek cukru
  • 1 szklanka wiórków koksowych
  • 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 3 łyżki masła
  • 1 jajko
  • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe
  • 0,6 l mleka – nieco ponad połowa mleka potrzebnego do zrobienia budyniu wg przepisu na opakowaniu (2 szt.)
  • szczypta soli – jak zwykle

Potrzebny sprzęt:

  • Miska do wyrobienia ciasta
  • Garnuszek lub rondelek do roztopienia masła
  • Duży kubek (ok. 250-300 ml)
  • Szklanka
  • Garnek i łyżka do ugotowania budyniu
  • Duża blacha
  • Papier do pieczenia lub olej/masło do wysmarowania blachy
  • Wałek

Przygotowanie:

  1. Ugotować budyń – wg przepisu na opakowaniu, zmniejszając ilość mleka z 1 l do 0,6 l.
  2. Roztopić masło.
  3. Mleko połączyć z wodą, zagrzać, żeby było wyraźnie ciepłe, ale nie gorące.
  4. W misce umieścić: mąkę, drożdże, cukier i jajko. Dolewać stopniowo ciepłe mleko z wodą. Wyrobić – w razie potrzeby dosypać mąki lub dolać więcej ciepłego mleka. Jak ciasto będzie się odklejać od ręki – wlać roztopione masło, zagnieść. Na koniec dodać wiórki kokosowe i skórkę pomarańczową.
  5. Odstawić w ciepłe miejsce na 30-50 minut (wylazło mi ponad miskę!).
  6. Gdy ciasto wyrośnie rozwałkować je na placek grubości 1 cm, posmarować budyniem i zwinąć jak roladę. (Jakoś wzięło mnie na rolowanie po drożdżowych ślimaczkach). Wielki rulon przełożyć na przygotowaną do pieczenia formę (wyłożyć papierem, wysmarować tłuszczem). Mój długaśny wąż wił się bo blasze i doszłam do wniosku, że czasem przydałaby się trzecia ręka :)
    ciasto drodżowe z budyniem
  7. Piec ok. 25-35 min w temp 170°C aż ciasto będzie rumiane.
    kokosowe ciasto drodżowe z budyniem

[168/777]

4 komentarze(-y) do Kokosowe ciasto drożdżowe z budyniem

  • Mirabelka  pisze:

    Pysznie wygląda po przekrojeniu. Ten budyń w środku to świetna sprawa :)

    • Łucja Łucja  pisze:

      Dokładnie! Myślę w przyszłości nad czekoladowym budyniem – też musi być pysznie :)

  • Antenka  pisze:

    musze je zrobić:) jak dla mnie fenomenalne!
    achhhh

  • […] wiem czy ten wpis jest nowym przepisem czy nową wersją, ale chyba jednak nową wersją. Także ciasto drożdżowe z budyniem – podejście drugie. Chyba […]

Masz jakieś uwagi? Spodobał Ci się przepis? Wykorzystałaś (-eś) i wyszło? Napisz! Usuń odpowiedź

W komentarzu można używać tagów i atrybutów HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>