Makaron z orzechami i miodem z kuchni tureckiej. Nowość w mojej kuchni, po której nie spodziewałam się aż tak dużo pozytywnego smaku. Po prostu cud miód orzeszki.
Mirce dziękuję za pomoc w wykonaniu
A! i jest to jedyna potrawa, przy której Mąż nie marudzi na obecność orzechów włoskich, także sukces jest
Składniki (na 2 osoby):
- 20 dag makaronu nitki lub wstążek
- 3-4 łyżki naturalnego miodu płynnego (płynny łatwiejszy w obsłudze, ale twardy też się nada)
- 5 dag orzechów włoskich
- 5 dag schłodzonego masła
- Masło do wysmarowania naczynia żaroodpornego
Potrzebny sprzęt:
- Naczynie żaroodporne
- Garnek
- Nóż
- Deska
- Łyżka
- Piekarnik
Przygotowanie:
- Makaron ugotować al dente, ale takie prawdziwe al dente.
- Orzechy posiekać lub gnieść wałkiem umieszczone w ściereczce (czystej do naczyń).
- Masłem wysmarować naczynie żaroodporne.
- Włączyć piekarnik – ma być nagrzany do temp 180°C.
- W przygotowanym naczyniu układać warstwami makaron, posypując je orzechami.
- Ostatnia wierzchnią warstwę (u mnie była to trzecia warstwa) polać miodem i posypać wiórkami masła.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika na ok. 20 min.
- I jeść! Od razu na gorąco.
[67/777]
No cóż uczta dla podniebienia miałam okazję sprawdzić jak cudowny jest ten przysmak w towarzystwie autorki powyższego dzieła :D:D:D
Dziękuję za miłe słowa – Współautorko