Po długiej przerwie spowodowanej podróżami, powracam – z oczywiście prostym – przepisem na makaron z tuńczykiem, dla miłośników tuńczyka, makaronu i wegetarian (tych jedzących ryby) i dla wszystkich pozostałych również.
Jest to inny kolejny sposób na połączenie makaronu z tuńczykiem. Pierwszy był tu.
Życzę smacznego i równie udanych wycieczek jak moje
Składniki:
- makaron
- 1 cebula
- 1 puszka tuńczyka W OLEJU! (najlepiej nie rozdrobnionego, bo taki jest strasznie „wodnisty”)
- 4 łyżki keczupu (osobiście użyłam ognistego)
- 0,5-1 szklanki wody
- 1 puszka kukurydzy
- 1 puszka fasoli czerwonej
- sól i pieprz
- tymianek i bazylia
Potrzebny sprzęt:
- nóż
- deska
- patelnia
- coś drewnianego do mieszania na patelni
- otwieracz do puszek
- garnek do ugotowania makaronu
Przygotowanie:
- Cebulę drobno posiekać i zeszklić na oleju wylanym z puszki tuńczyka.
- Do zeszklonej cebulki wrzucić tuńczyka i rozdrobnić go na patelni drewnianą łopatką.
- (Pamiętamy o gotowaniu makaronu!)
- Po ok. 3-4 minutach dodać fasolę i kukurydzę, a po chwili przyprawy, keczup i wodę.
- Dusić ok 7-10 min, w razie potrzeby rozrzedzić lub dodać keczupu.
- Odcedzić makaron, nałożyć na talerze (lub miseczki) i uzupełnić sosem z tuńczyka.
[106/777]
No proszę też to u mnie dziś gościło na stole (chyba telepatycznie), tyle że bez kukurydzy bo mój brat nie lubi
p.S. Można też dodać kiszonego ogórka (w dalszym ciągu bez kukurydzy), moja współlokatorka Madzia bardzo lubi tą wersją
Z ogórasem? to niespodzianka! Muszę spróbować! Ile ich dać
tak na oko to 2 średniej wielkości/3 małe, to trochę zależy jeszcze od ich smaku, jednak ponieważ ogórek kiszony ma bardzo intensywny smak wiec raczej nie przesadzałabym z ilością
Ok! Dzieki! Zrobię to
Napisz mi potem, czy Tobie i Mężowi też zasmakowało, bo moim współlokatorom bardzo
Dobrze Proszę Pani!