0

Moczka

moczka

Moczka to śląskie danie wigilijne, pełne dobroci :) Piernik, bakalie, czekolada, kakao, orzechy, kompoty…

… wszystko razem nie wygląda super zachęcająco, ale jest bardzo smaczne. Moczka ma konsystencje budyniu, gęstego budyniu. Zamknięta w słoiku na gorąco może stać nawet kilka miesięcy – jeśli ustoi, bo jest za smaczna na przechowywanie :) Zazwyczaj znika w sylwestra.

Gorąco polecam! Przepis na moczkę jest trochę na oko, zależy od smaków i gustów robiących.

U nas ta mamałyga pojawia się dopiero od 3 lat, chociaż na śląsku się urodziłam ;) Najfajniej przygotowywać moczkę w 2 osoby: jedna miesza w garnku, a druga szykuje składniki.

 

Składniki (na ok. 6 litrów moczki):

  • 1 kg piernika do moczki (lub mniej)
  • woda
  • ok. 200 g orzechów włoskich
  • ok. 200 g migdałów
  • kilka garści żurawiny
  • ok. 150 g śliwek suszonych
  • ok. 150-200 g rodzynek
  • kompot ze śliwek
  • kompot z agrestu
  • kompot z truskawek (może być dżem i więcej wody)
  • 0,5 łyżki ciemnego kakao
  • czekolada gorzka lub/i mleczna – w ilości zależnej od waszych upodobań. Minimum 0,5 tabliczki
  • sok z cytryny
  • 1 łyżka masła
  • 2 szczypty soli
  • ew. miód – gdy moczka mało słodka
  • kieliszek wódki lub amaretto – gdy moczki nie wkładamy do słoików

moczka

Potrzebny sprzęt:

  • Duży garnek
  • Łyżka drewniana z długim trzonkiem do mieszania w garze
  • Dziadek do orzechów – chyba że orzechy macie już wyłuskane
  • Garnek do przegotowania orzechów
  • Dwie miseczki: na orzechy i migdały
  • Nóż
  • Deska
  • Łyżka
  • Blender/tłuczek do mięsa/wałek/młynek – coś do rozdrobnienia orzechów
  • Blender lub mikser z końcówką do koktajli – do miksowania piernika i kompotów
  • Wyciskacz do soku z cytryny

Przygotowanie (punkty 1-4 najlepiej zrobić dzień wcześniej):

  1. Piernik pokroić na kromki, włożyć do dużego garnka, zalać wodą żeby się cały utopił. Przykryć. Odstawić na całą noc do namoczenia.
  2. Obrane z łupin orzechy włoskie wrzucić do niedużego garnka, gotować z 10 min. Następnie odcedzić i (najgorsza robota) orzechy obrać z błonek.
  3. Migdały sparzyć lub przegotować jak orzechy włoskie i również obrać z błonek.
  4. Orzechy i migdały rozdrobnić (blenderem, wałkiem, tłuczkiem), ale żeby zostały kawałeczki, nie na mąkę.
  5. Śliwki suszone i rodzynki pokroić na małe kawałeczki.
  6. Owoce z kompotów zmiksować (zwłaszcza agrest).
  7. Namoczony piernik zmiksować – wygląd jest tragiczny, ale proszę się tym NIE przejmować. Jeśli całość jest wodnista – to tylko kwestia czasu. Postawić na gaz i gotować, cały czas mieszając.
  8. Gdy piernik zacznie gęstnieć: dodać rozdrobnione orzechy i migdały, ciągle gotować i mieszać.
  9. Następnie dodać sok z kompotów oraz zmiksowane owoce z kompotów, potem śliwki pokrojone i rodzynki. Gotować i mieszać. Mieszać non stop.
  10. Potem kakao i czekolada podzielona na kostki (można kostkę jeszcze na pół złamać). Gotować i mieszać.
  11. W czasie gotowania i mieszania moczkę próbować: gdy za mało słodka uzupełniać czekoladą, śliwkami, rodzynkami lub miodem.
  12. Pod koniec gotowania dodać sok wyciśnięty z cytryny, sól oraz łyżkę masła. Gotować i mieszać.
  13. Całe gotowanie trwa z 1-1,5 h. Moczka jest mocno gęsta, bardziej niż budyń. Po wystygnięciu to już w ogóle „gęścizna”.

Przechowywanie:

1. Gdy nie jemy od razu:

  • gotującą się moczkę wkładać do słoików; słoiki postawić do góry dnem do wystudzenia. Jak pisałam wyżej – w takim stanie może przetrwać dłuuugi czas. U nas w słoikach czeka na Wigilię i na Sylwestra. Moczka w słoikach można podzielić się ze znajomymi lub sąsiadami. Ja rozdaję kilka słoików :)

2. Gdy jemy od razy:

  • moczkę wystudzić, od czasu do czasu mieszając żeby nie zrobił się kożuch na wierzchu; do zimnej moczki dodać kieliszek alkoholu (wódka lub amaretto) dla przedłużenia trwałości i całość przechowywać w lodówce.

moczka

 

moczka

 

moczka

Przepis dodaję do akcji:
Wigilia 2014Korzenne przysmakiSłodki PrezentŚwiąteczne słodkości!
[276/777]

Masz jakieś uwagi? Spodobał Ci się przepis? Wykorzystałaś (-eś) i wyszło? Napisz!

W komentarzu można używać tagów i atrybutów HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>