0

Muffinki z czekoladą i brzoskwiniami

muffinki z czekolada i brzoskwiniami

Muffinki z czekoladą i brzoskwiniami – najlepsze muffinki ze wszystkich! Praktycznie każdy tak uważa. Nie robię ich często, żeby się nie przejadły, ale mają w sobie to COŚ!

Ich pierwotna wersja to muffinki czekoladowe z brzoskwiniami i orzechami włoskimi, ale nieco ewoluowały…

Kiedyś upiekłam je i pobiegłam poznać sąsiadów, później na odpust parafialny, na wiele urodzin (ostatnio 90 lat Babci), rocznic ślubów…

Składniki (wychodzi ok. 22-25 sztuk)

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 szklanki owsianki
  • 0,5-0,7 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 szklanka mleka
  • 0,5 szklanki oleju
  • 1 jajko duże lub 2 małe
  • 0,5-0,75 tabliczki czekolady mlecznej
  • 0,5-0,75 tabliczki czekolady gorzkiej
  • 5-6 połówek brzoskwiń z puszki
  • 4 łyżki słonecznika

Potrzebny sprzęt:

  • 2 miski
  • 2 łyżki
  • łyżeczka
  • szklanka (obojętnie jaka duża, byle wszystko odmierzać tą samą)
  • blacha do pieczenia muffinek lub foremki silikonowe
  • nóż
  • deska
  • durszlak do odsączenia brzoskwiń
  • piekarnik

Przygotowanie:

  1. Brzoskwinie odsączyć. Pokroić w kosteczkę
  2. Czekolady obie posiekać, średnio drobno.
  3. Suche składniki (mąka, owsianka, cukier, soda, proszek) wsypać do jednej miski, wymieszać.
  4. Mokre składniki (olej, mleko, jajko) osobno wymieszać w drugiej misce.
  5. Mokre wlać do suchego, zamieszać do połączenia.
  6. Dodać posiekaną czekoladę, kawałeczki brzoskwiń, słonecznik i wymieszać. Nakładać do foremek/papilotek do 2/3 wysokości.
  7. Piec ok. 25 min w temp. 160°C. Po wyglądzie widać kiedy muffiny wyjść z piekarnika.

 

 

 

Przepis dodaję do akcji:
Wiosenne słodkości!
[286/777]

Masz jakieś uwagi? Spodobał Ci się przepis? Wykorzystałaś (-eś) i wyszło? Napisz!

W komentarzu można używać tagów i atrybutów HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>