14

Murzynek z mikrofalówki

murzynek z mikrofalowki

Siedzisz w domu, leniuchujesz, czytasz jakieś bzdury w internecie, niczego się nie spodziewasz, a tu nagle… DRYYYYYYYYYN!!! Domofon! i Goście, oczywiście bez zapowiedzi. Kawę i herbatę masz, ale nic słodkiego? Jest na to ratunek :) ultra szybki murzynek z mikrofalówki. Jeśli mieszkasz odpowiednio wysoko lub w bloku nie ma windy, to ciasto przygotujesz zanim goście dojdą pod Twoje drzwi :)

A tak w ogóle… to ja jestem wrogiem mikrofalówek :P

Ach! I uwaga: to ciasto rośnie, tak ok. trzykrotnie. Smacznego szybkiego:)

Składniki (na naczynie/miskę średnicy 12 cm lub na 5 babeczek):

  • 4 łyżki mąki
  • 4 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • 2 łyżki kakao
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki oleju
  • 3 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka cynamonu (można, nie trzeba)
  • rodzynki (można, nie trzeba, ilość dowolna)
  • fajnie dodać pokrojoną w kosteczki czekoladę
  • (można podobno dodawać jabłka utarte, powidła, przełożyć dżemem itp.)

Potrzebny sprzęt:

  • naczynie żaroodporne (takie mniejsze, moje ma średnicę dna 12 cm i troszkę się rozszerza ku górze) lub: miska na wymieszanie ciasta oraz foremki silikonowe gdy chcemy aby murzynek był w formie babeczek
  • łyżka
  • szklanka
  • łyżeczka
  • trzepaczka – wygodnie się miesza

Przygotowanie:

1. Wszystkie składniki odmierzyć  łyżeczkami/łyżkami/szklankami, umieścić w naczyniu żaroodpornym i wymieszać dokładnie łyżką, przykryć. Lub: wymieszać w misce i poprzekładać do foremek silikonowych (do połowy wysokości). Dodać extra składniki (czekoladę, rodzynki, żurawinę, powidła itp. itd.)

2. Wstawić do mikrofalówki (moc 700-800 W) na: 4,5 min – gdy w naczyniu żaroodpornym lub na 2,5 min gdy w foremkach silikonowych.

Gotowe :D

Murzynek z mikrofalowki

Murzynek z mikrofalowki

Murzynek z mikrofalówki

[75/777]

14 komentarze(-y) do Murzynek z mikrofalówki

  • mira  pisze:

    Jedyny przypadek kiedy ślinka leci na widok murzynka :D

    • Łucja Łucja  pisze:

      ha! no to się cieszę, że pozytywna reakcja na zdjęcie :D

  • Rafał  pisze:

    To działa! Szybko i smacznie. Nie ma jak ciasto w niecałe 10 minut :)

  • wideodomofony  pisze:

    Wspaniały wpis. Podesłałem linka znajomym.

  • aga  pisze:

    ja robilam takiego murzynka, mialam przepis od mamy. Tylko, ze ja robilam z 2 porcji i dawalam ok polowy sloika powidel, roznych kwaskowych dzemow. Jest jeszcze lepszy, wilgotniutki, pyhota po prostu. Kazdemu polecam takie szybkie ciacho. Ja robilam na najwyzszej mocy przez ok 9-10 minut. Zalezy od mikrofali oczywiscie.

  • […] stosunkowo dużą ilością wejść  – w porównaniu z innymi przepisami – na murzynka z mikrofalówki, postanowiłam znaleźć inne ciasto możliwe do wykonania w mikrofalówce […]

  • Kacper  pisze:

    Bardzo dobry murzynek. Ja z racji tego, że nie miałem jajek w lodówce dałem więcej mleka, ale i tak wyszło niesamowicie smacznie.

    • Łucja Łucja  pisze:

      To cieszę się bardzo i przy okazji dzięki za info jajkowe :)

  • marta  pisze:

    Twój na zdjęciu jest bardziej ‚zbity’. Mój wyszedł bardzo puszysty. To kwestia proszku do pieczenia?

    • Łucja Łucja  pisze:

      możliwe… i warto dodać, że najlepsze jest świeży – zaraz po wyjęciu z mikro!

  • Kasia  pisze:

    Czytając przepis nie byłam przekonana,ze to wyjdzie;) Wczoraj zrobiłam,dziś drugi raz pyszne,szybkie ciasto;)

    • Łucja Łucja  pisze:

      Tak to jest – trzeba zrobić, żeby uwierzyć, że to działa :D cieszę się, że smakowało!

  • Szymon  pisze:

    Co zrobić,żeby murzynek nie był taki jakby gumowaty..?

    • Łucja Łucja  pisze:

      Wydaje mi się, że taka jego mikrofalowa natura…

Masz jakieś uwagi? Spodobał Ci się przepis? Wykorzystałaś (-eś) i wyszło? Napisz!

W komentarzu można używać tagów i atrybutów HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>