3

Nalewka śliwkowa – część 1

nalewka sliwkowa

Wysyp śliwek! U cioci drzewa oblepione owocami, to trzeba korzystać :) Powidła, które będą mi się teraz po nocach śnić, na obiad knedle, to wypadało jeszcze jakiś napój zrobić. Nalewka śliwkowa – w produkcji bardzo podobna do wiśniowej – ale smakowo i kolorystycznie to będzie coś całkiem innego, zwłaszcza, że na nalewkę przeznaczone zostały jasne śliwki (białe, zielone… nie wiem jak to określić).

Przepis jak zwykle dla cierpliwych, bo nalewka śliwkowa to nie taka szybka sprawa.

Składniki (ilości małe, bo robię pierwszy raz):

  • 470 g śliwek już bez pestek.
  • 350 g cukru (bo śliwki strasznie, mocno, bardzo słodkie)

Potrzebny sprzęt:

  • Słoik 1,5 l
  • Gaza
  • Gumka recepturka
  • Nóż – jeśli pestki nie odchodzą od śliwek

Przygotowanie:

  1. Śliwki umyć, wyjąć pestki.
  2. Owoce bez pestek razem z cukrem wrzucić do słoika, wymieszać.
    Nalewka śliwkowa
  3. Słoik przykryć podwójną warstwą gazy (żeby w środku było powietrze i nic nie wleciało) i założyć gumkę recepturkę.
    Nalewka śliwkowa
  4. Tak przygotowany słoik odstawić w chłodne ciemne miejsce. Otwierać co 2 dni, mieszać aby cukier się rozpuszczał. Na kolejny etap czekamy 2-3 tygodnie.

Nalewka śliwkowa

Przepis dodaję do akcji:
Nalewki i wina domowe II edycja
[266/777]

3 komentarze(-y) do Nalewka śliwkowa – część 1

Masz jakieś uwagi? Spodobał Ci się przepis? Wykorzystałaś (-eś) i wyszło? Napisz! Usuń odpowiedź

W komentarzu można używać tagów i atrybutów HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>