2

Niby donuts z piekarnika

donuts z piekarnika

Niby donuts z piekarnika, niby – bo bez smażenia. Odrobina mniej tłuszczu na tłusty tydzień, tłusty wtorek albo tłusty czwartek, za to dużo kolorów!

Przepis wpadł mi w oko tutaj, ale jego źródło jest jeszcze inne :)

Jak zwykle mam problem z nazewnictwem tego amerykańskiego tworu i liczbą mnogą. Donuts, donuty, donaty czy doughnuts, a może pączki z dziurką? ALE! Wszystko jedno! Są proste do zrobienia i przepyszne! Najlepsze jeszcze ciepłe prosto z piekarnika :)

Składniki (wychodzi ok. 15-20 donutów):

  • 500 g mąki
  • 0,5 szklanki cukru
  • niepełna szklanka mleka
  • 2 jajka
  • 50 g masła
  • 25 g drożdży
  • ozdabiacze – u mnie kuwertura, kolorowe cukierki i migdały

Potrzebny sprzęt:

  • 2-3 szklanki (na mleko, jajka i masło)
  • kubek (na drożdże)
  • łyżeczka
  • łyżka
  • miska na ciasto
  • ściereczka do przykrycia ciasta
  • wałek
  • szklanka + kieliszek lub inny sprzęt do wycinania pączków i dziurek
  • piekarnik
  • 2 blachy
  • papier do pieczenia
  • pędzelek do smarowania donutów jajkiem
  • (mikrofala – do topienia masła, kuwertury/czekolady i podgrzewania mleka)

Niby donuts z piekarnika

Przygotowanie:

  1. Drożdże pokruszyć do kubeczka i z  dodatkiem łyżeczki cukru wymieszać. Następnie dodać łyżkę ciepłego mleka, zamieszać i ostawić w ciepłe miejsce na 5 min (kaloryfer albo coś). Powinno urosnąć.
  2. W misce/na stolnicy umieścić pozostałe składniki: mąkę, cukier, jajka (UWAGA! Jajka roztrzepać i ze dwie łyżki zostawić do późniejszego smarowania donatów przed upieczeniem), roztopione masło. Gdy ciapka drożdżowa podrosła dodać ją do naszykowanych składników i dolewając stopniowo cieplutkie mleko zagnieść ciasto.
  3. Jak ciasto będzie tworzyło zwartą całość, trochę lepką, ale odklejającą się od ręki – przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na min. 60 min.
  4. Po upływie tego czasu – ciasto rozwałkować na grubość ok. 1-1,5 cm. Wycinać w nim kółka (np. szklanką), a w środku mniejsze otworki (np. kieliszkiem). Wycięte donuty układać na blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Zostawiać odstępy. Wycięte „dziurki” przerobić na kolejne pączki z dziurką lub upiec jako małe pączusie.
  5. Pozostawionym roztrzepanym jajkiem posmarować wycięte donuty. Odstawić w ciepłe miejsce na 15-20 min na kolejne rośnięcie.
  6. Po upływie tego czasu wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C i piec do uzyskania złotego koloru, czyli ok. 10-15 min. Studzić na kratce.
  7. Po wystudzeniu lub jeszcze ciepłe ozdobić wedle uznania i JEEEEEEEEEŚĆ !!!

Niby donuts z piekarnika

Niby donuts z piekarnika

Niby donuts z piekarnika

Przepis dodaję do akcji:
Bardzo Tłusty Czwartek 2014
[253/777]

 

2 komentarze(-y) do Niby donuts z piekarnika

  • buczyk  pisze:

    Od razu czlowiek robi sie glodny;)

    • Łucja Łucja  pisze:

      I o to chodzi :)

Masz jakieś uwagi? Spodobał Ci się przepis? Wykorzystałaś (-eś) i wyszło? Napisz!

W komentarzu można używać tagów i atrybutów HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>