Niby donuts z piekarnika, niby – bo bez smażenia. Odrobina mniej tłuszczu na tłusty tydzień, tłusty wtorek albo tłusty czwartek, za to dużo kolorów!
Przepis wpadł mi w oko tutaj, ale jego źródło jest jeszcze inne
Jak zwykle mam problem z nazewnictwem tego amerykańskiego tworu i liczbą mnogą. Donuts, donuty, donaty czy doughnuts, a może pączki z dziurką? ALE! Wszystko jedno! Są proste do zrobienia i przepyszne! Najlepsze jeszcze ciepłe prosto z piekarnika
Składniki (wychodzi ok. 15-20 donutów):
- 500 g mąki
- 0,5 szklanki cukru
- niepełna szklanka mleka
- 2 jajka
- 50 g masła
- 25 g drożdży
- ozdabiacze – u mnie kuwertura, kolorowe cukierki i migdały
Potrzebny sprzęt:
- 2-3 szklanki (na mleko, jajka i masło)
- kubek (na drożdże)
- łyżeczka
- łyżka
- miska na ciasto
- ściereczka do przykrycia ciasta
- wałek
- szklanka + kieliszek lub inny sprzęt do wycinania pączków i dziurek
- piekarnik
- 2 blachy
- papier do pieczenia
- pędzelek do smarowania donutów jajkiem
- (mikrofala – do topienia masła, kuwertury/czekolady i podgrzewania mleka)
Przygotowanie:
- Drożdże pokruszyć do kubeczka i z dodatkiem łyżeczki cukru wymieszać. Następnie dodać łyżkę ciepłego mleka, zamieszać i ostawić w ciepłe miejsce na 5 min (kaloryfer albo coś). Powinno urosnąć.
- W misce/na stolnicy umieścić pozostałe składniki: mąkę, cukier, jajka (UWAGA! Jajka roztrzepać i ze dwie łyżki zostawić do późniejszego smarowania donatów przed upieczeniem), roztopione masło. Gdy ciapka drożdżowa podrosła dodać ją do naszykowanych składników i dolewając stopniowo cieplutkie mleko zagnieść ciasto.
- Jak ciasto będzie tworzyło zwartą całość, trochę lepką, ale odklejającą się od ręki – przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na min. 60 min.
- Po upływie tego czasu – ciasto rozwałkować na grubość ok. 1-1,5 cm. Wycinać w nim kółka (np. szklanką), a w środku mniejsze otworki (np. kieliszkiem). Wycięte donuty układać na blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Zostawiać odstępy. Wycięte „dziurki” przerobić na kolejne pączki z dziurką lub upiec jako małe pączusie.
- Pozostawionym roztrzepanym jajkiem posmarować wycięte donuty. Odstawić w ciepłe miejsce na 15-20 min na kolejne rośnięcie.
- Po upływie tego czasu wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C i piec do uzyskania złotego koloru, czyli ok. 10-15 min. Studzić na kratce.
- Po wystudzeniu lub jeszcze ciepłe ozdobić wedle uznania i JEEEEEEEEEŚĆ !!!
Przepis dodaję do akcji:
[253/777]
Od razu czlowiek robi sie glodny;)
I o to chodzi