Moje pierwsze ogórki kiszone! Samodzielnie zrobione niepodpatrywane u Babci czy Mamy gdzieś przez ramię
W sumie to prosto się je robi. I będą super na zimę lub jesień
A po ogórkach kiszonych przyjdzie może czas na ogórki w innych postaciach…
Składniki:
- ogórki – ile macie i ile zapchacie do słoików
- czosnek – 1 ząbek na 1 słoik (0,9-1,0 l)
- chrzan – korzeń długości 5-8 cm na słoik
- koper – 2 kwiaty/gałązki wraz z ok. 15 cm łodygi na słoik.
- woda i sól – 1 łyżka soli na 1 litr wody.
Potrzebny sprzęt:
- Słoiki
- Zakrętki
- Nóż
- Garnek lub inne naczynie do wymieszania wody z solą
- Czajnik/dzbanek/garnek do zagotowania wody
- Łapki do trzymania gorącego słoika przy zakręcaniu
- Sucha ściereczka lub ręczniki papierowe
Przygotowanie:
- Ogórki umyć dokładnie.
- Czosnek podzielić na ząbki, obrać.
- Chrzan obrać, oczyścić.
- Koper przepłukać.
- I teraz upychamy do słoików: na dno najwygodniej dać koper, żeby potem się po wierzchu nie pałętał bez sensu. Potem ogórki (najlepiej pionowo i na ścisk), czosnek i chrzan. Zostawić puste tam gdzie gwint od słoika.
- Wodę zagotować, w gorącej rozpuścić sól (1 litr wody – 1 łyżka soli). Gorącą osoloną wodą zalewać słoiki – żeby woda wszystko przykryła. Gwint słoików wytrzeć ściereczką lub ręcznikiem na sucho. Zakręcać dokładnie.
- Słoik opisać datą i odstawić do kiszenia. Od czasu do czasu sprawdzić czy przypadkiem któryś słoik się nie otworzył od nadmiaru reakcji wewnątrz
[…] Zobacz blog […]