1

Ogórki kiszone

ogorki kiszone

Moje pierwsze ogórki kiszone! Samodzielnie zrobione :) niepodpatrywane u Babci czy Mamy gdzieś przez ramię :)

W sumie to prosto się je robi. I będą super na zimę lub jesień :)

A po ogórkach kiszonych przyjdzie może czas na ogórki w innych postaciach…

Składniki:

  • ogórki – ile macie i ile zapchacie do słoików
  • czosnek – 1 ząbek na 1 słoik (0,9-1,0 l)
  • chrzan – korzeń długości 5-8 cm na słoik
  • koper – 2 kwiaty/gałązki wraz z ok. 15 cm łodygi na słoik.
  • woda i sól – 1 łyżka soli na 1 litr wody.

Potrzebny sprzęt:

  • Słoiki
  • Zakrętki
  • Nóż
  • Garnek lub inne naczynie do wymieszania wody z solą
  • Czajnik/dzbanek/garnek do zagotowania wody
  • Łapki do trzymania gorącego słoika przy zakręcaniu
  • Sucha ściereczka lub ręczniki papierowe

Przygotowanie:

  1. Ogórki umyć dokładnie.
  2. Czosnek podzielić na ząbki, obrać.
  3. Chrzan obrać, oczyścić.
  4. Koper przepłukać.
  5. I teraz upychamy do słoików: na dno najwygodniej dać koper, żeby potem się po wierzchu nie pałętał bez sensu. Potem ogórki (najlepiej pionowo i na ścisk), czosnek i chrzan. Zostawić puste tam gdzie gwint od słoika.
  6. Wodę zagotować, w gorącej rozpuścić sól (1 litr  wody – 1 łyżka soli). Gorącą osoloną wodą zalewać słoiki – żeby woda wszystko przykryła. Gwint słoików wytrzeć ściereczką lub ręcznikiem na sucho. Zakręcać dokładnie.
    Ogórki kiszone
  7. Słoik opisać datą i odstawić do kiszenia. Od czasu do czasu sprawdzić czy przypadkiem któryś słoik się nie otworzył od nadmiaru reakcji wewnątrz :)

Ogórki kiszone

Przepis dodaję do akcji:
PrzetworyLato w pełni!
[263/777]

1 komentarz do Ogórki kiszone

Masz jakieś uwagi? Spodobał Ci się przepis? Wykorzystałaś (-eś) i wyszło? Napisz!

W komentarzu można używać tagów i atrybutów HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>