4

Pierniki bożonarodzeniowe

pierniki bozonarodzeniowe pierniczki

Wracam! Już tak na poważnie:) wreszcie jest internet, nasz własny :D no chyba, że zrezygnujemy z umowy :P co prawda, co chwilę znika i się pojawia, ale raczej jest…

Skoro święta już wyraźnie na horyzoncie, a w radiu grają już świąteczne mniej i bardziej amerykańskie piosenki, to… należałoby odświeżyć przepis na pierniki!
Mama z Babcią przyjechały i było wielkie pieczenie :D
I oczywiście malowanie! Zdobienie! I zapach pierników w całym domu i blachy z piernikami na blatach, podłogach…
…i jeszcze dziś znalazłam na parapecie dwie gwiazdki cukrowe ozdóbkowe :D
Tymczasem pierniki zamknięte w pudełku, odwilgają i czekają na święta :D

Pierniki trzeba piec już teraz – zdążą zmięknąć do świąt.

Składniki (na 3 kg gotowych, pomalowanych, ozdobionych pierników – dużo mąki dosypuje się podczas wyrabiania ciasta!):

  • 0,5 kg miodu sztucznego
  • 0,5 kg cukru
  • 200 dag margaryny
  • 1,5 kg mąki
  • 3 łyżki kakao
  • 6 jajek
  • 3 torebki przyprawy do piernika (więcej nie zaszkodzi)
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

Sprzęt:

  • Rondelek albo garnek
  • Sitko do przesiania mąki
  • Miska
  • Waga
  • Łyżka

pierniki bozonarodzeniowe pierniczki swiateczne

Przygotowanie:

  1. W rondelku/garnku rozpuścić pierwsze 3 składniki (miód, cukier, margarynę), MIESZAJĄC!. Ostudzić. Uwaga! Przy studzeniu mocno gęstnieje!
  2. Do miski dać pozostałe składniki:mąkę (dobrze jest przesiać), przyprawę do piernika, proszek do pieczenia, jajka, kakao oraz przestudzoną ciapkę z pkt. 1. Całość wyrobić. W czasie wyrabiania dosypywać mąki. To ciasto potrafi wchłonąć niemal dodatkowe 0,5 kg mąki! Ale aż tyle nie trzeba dosypywać – wystarczy mocno podsypywać ciasto przy wałkowaniu.
  3. Po wyrobieniu ciasta – przykryć je ściereczką, żeby nie wysychało, odcinać po kawałku i wałkować na placki o grubości 3-4 mm.
  4. A teraz najlepsze: wycinamy pierniczki!! Dla leniwych: wyprodukowano duże foremki :P
  5. Pierniczki piecze się ok. 15 min w temp 175°C bez termoobiegu lub 170°C – bez (mój wypasiony piekarnik chyba zaniża temperatury).

pierniki bozonarodzeniowe pierniczki swiateczne

A żeby wyglądały tak ślicznie jak na zdjęciach, to należy je pomalować. Służą do tego 2 polewy: biała i brązowa.

Polewa biała (lukier):

  • Białko z jajka
  • Trochę soku z cytryny
  • Sporo cukru pudru (na 2 białka wchodzi ok. 0,5 kg cukru pudru)

Składniki należy mieszać, aż powstanie nie za gęsty lukier – taki, żeby dało się nim malować pędzelkiem pierniki i aby dobrze je pokrywał. Jak wygląda na ciastach na przeźroczysty, to trzeba dosypać jeszcze cukru pudru. Także jest to farbka „na wyczucie”.

Polewa brązowa:

  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka masła

Pierwsze 3 składniki należy w kubeczku podgrzewać na małym ogniu, aż do rozpuszczenia się cukru. Po zdjęciu z ognia – dodać masło i rozmieszać. Gotowe. Jak się będzie ciężko malowało, bo polewa zgęstnieje, to należy ją troszkę podgrzać.

Tak ułożone pierniczki zajmowały na długość ok. 3,5 m podłogi :)

pierniki świąteczne pierniczki bożonarodzeniowe

pierniki świąteczne pierniczki bożonarodzeniowe

pierniki bozonarodzeniowe pierniczki swiateczne

pierniki świąteczne pierniczki bożonarodzeniowe

pierniki bozonarodzeniowe pierniczki swiateczne

pierniki bozonarodzeniowe pierniczki swiateczne

Przepis dodaję do akcji:

[16/777]

4 komentarze(-y) do Pierniki bożonarodzeniowe

  • magma  pisze:

    ale hurtowa ilość pierników:D

    • Łucja Łucja  pisze:

      a co się ma człowiek ograniczać :D

  • wiktorkowa  pisze:

    PIĘKNA MASOWA PRODUKCJA :D AŻ DUŻYMI LITERAMI PISZĘ:) i jeszcze tak drobiazgowo ozdobione:)

    • Łucja Łucja  pisze:

      DZIĘKUJĘ :))))

Masz jakieś uwagi? Spodobał Ci się przepis? Wykorzystałaś (-eś) i wyszło? Napisz!

W komentarzu można używać tagów i atrybutów HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>