Wersja placków z jabłkami utartymi. Pierwszy raz zrobiłam placki z jabłkami i byłam w ciężkim szoku, że wyszły mi tak smaczne Słodkie, delikatne, soczyste, mocno waniliowe i mniam!
Chyba jednak jest coś takiego jak „szczęście początkującego”.
Życzę wszystkim podobnie pozytywnych szoków!
Składniki:
- 1 jajko
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka mleka
- Troszkę soli
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 3 duże jabłka lub 2 duże i 2 małe
- Olej do smażenia – ale nie dużo
Potrzebny sprzęt:
- garnek/miska – żeby mieć w czym miksować
- mikser
- patelnia i drewniana łopatka do odwracania i zdejmowania placków
- łyżka
- łyżeczka
- tarka z grubymi oczkami
- szklanka
- talerz i serwetki lub ręczniki papierowe do odsączania placków z nadmiaru tłuszczu
Przygotowanie:
- Do miski: mleko, mąka, jajko, cukier wanilinowy, sól. Wymiksować.
- Jabłka umyć, obrać ze skórki (skórkę zjeść) i zetrzeć do wymiksowanego ciasta na grubej tarce.
- Wymieszać łyżką.
- Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju kłaść placki. Prawie kopiastą łyżkę i nieco „udeptać”.
- Usmażyć z jednej strony, odwrócić, usmażyć, przełożyć na talerz z serwetkami.
- Jeść JESZCZE CIEPŁE! BO TAKIE NAJLEPSZE. Np. z cukrem pudrem. Cukier na zdjęciu – jest tylko do ozdoby
[…] jabłka w cieście, takie placki z jabłkami nieco inaczej. Smaczne i zapychające żołądek, ale po powrocie z kina z Piratów z Karaibów i […]