1

Placki z jabłkami

placki z jabłkami

Wersja placków z jabłkami utartymi. Pierwszy raz zrobiłam placki z jabłkami i byłam w ciężkim szoku, że wyszły mi tak smaczne :D Słodkie, delikatne, soczyste, mocno waniliowe i mniam!

Chyba jednak jest coś takiego jak „szczęście początkującego”.

Życzę wszystkim podobnie pozytywnych szoków!

Składniki:

  • 1 jajko
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • Troszkę soli
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 3 duże jabłka lub 2 duże i 2 małe
  • Olej do smażenia – ale nie dużo

Potrzebny sprzęt:

  • garnek/miska – żeby mieć w czym miksować
  • mikser
  • patelnia i drewniana łopatka do odwracania i zdejmowania placków
  • łyżka
  • łyżeczka
  • tarka  z grubymi oczkami
  • szklanka
  • talerz i serwetki lub ręczniki papierowe do odsączania placków z nadmiaru tłuszczu

Przygotowanie:

  1. Do miski: mleko, mąka, jajko, cukier wanilinowy, sól. Wymiksować.
  2. Jabłka umyć, obrać ze skórki (skórkę zjeść) i zetrzeć do wymiksowanego ciasta na grubej tarce.
  3. Wymieszać łyżką.
  4. Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju kłaść placki. Prawie kopiastą łyżkę i nieco „udeptać”.
    Placki z jablkami
  5. Usmażyć z jednej strony, odwrócić, usmażyć, przełożyć na talerz z serwetkami.
    Placki z jablkami
  6. Jeść JESZCZE CIEPŁE! BO TAKIE NAJLEPSZE. Np. z cukrem pudrem. Cukier na zdjęciu – jest tylko do ozdoby :D

Placki z jablkami
[105/777]

1 komentarz do Placki z jabłkami

  • Jabłka w cieście  pisze:

    […] jabłka w cieście, takie placki z jabłkami nieco inaczej. Smaczne i zapychające żołądek, ale po powrocie z kina z Piratów z Karaibów i […]

Masz jakieś uwagi? Spodobał Ci się przepis? Wykorzystałaś (-eś) i wyszło? Napisz!

W komentarzu można używać tagów i atrybutów HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>