1

Placki ziemniaczane ze szpinakiem

placki ziemniaczane ze szpinakiem

Placki ziemniaczane ze szpinakiem to kolejna metoda zjedzenia placków ziemniaczanych, a raczej może nie samego „zjedzenia”, lecz dodatku do nich.

Pomysł zaczerpnięty z maleńkiej, ale jakże pyszne jedzenie serwującej restauracyjki w Polanicy Zdroju. Oczywiście smak jest inny, bo przecież nie wiem dokładnie jak oni to robią :P

Pomysł opisany tutaj jest wynikiem kompromisu osiągniętego, już jakiś czas temu, między moim mężem a mną.

 

Sposób przygotowania – podam w dość nietypowej formie.

  1. Zrobić placki ziemniaczane wg przepisu podanego TU.
  2. Przygotować szpinaczek wg sposobu zaprezentowanego TU, z drobną modyfikacją: zmniejszyć ilość szpinaku o połowę, NIE dodawać jajka, można natomiast dać troszkę żółtego startego sera. Taka ilość szpinaku powinna wystarczyć na jakieś 15 placków (wielkość: 4 sztuki smażone na patelni)
  3. Na gorące/ciepłe placki nakładać gorący szpinak i posypać startym żółtym serem. Zamiast żółtego mogą być plasterki sera pleśniowego – też jest przepysznie. Na samej górze może wylądować keczup.
  4. I teraz zazwyczaj nadchodzi faza przejedzenia :D

[113/777]

1 komentarz do Placki ziemniaczane ze szpinakiem

  • Celka  pisze:

    Jadłam też w Polanicy placki ze szpinakiem i potwierdzam placki ekstra. Nie wiem czy to była ta sama knajpka, bo
    według mnie jest z placków zrobiona piramidka i lekko zapieczone.
    PYCHOTA

Masz jakieś uwagi? Spodobał Ci się przepis? Wykorzystałaś (-eś) i wyszło? Napisz! Usuń odpowiedź

W komentarzu można używać tagów i atrybutów HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>