6

Naleśniki ze szpinakiem

nalesniki ze szpinakiem

Naleśniki ze szpinakiem to najpyszniejsze naleśniki pod Słońcem, przynajmniej z tych niesłodkich.

Nasz przebój rodzinny i wszyscy to uwielbiają! Nie jest się w rodzinie, jak się ich nie lubi :P Mąż musiał polubić i teraz sam się nimi zachwyca – jeszcze jak są zrobione z własnego szpinaku świeżo zerwanego z krzaczka, to już w ogóle raj na ziemi :)

To tyle. Po prostu trzeba spróbować. Jest pysznie!

Składniki na ciasto naleśnikowe (zazwyczaj wychodzi 5 naleśników):

  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 1 jajko
  • Szczypta soli
  • Tłuszcz do smażenia (albo nie, gdy patelnia naleśnikowa jest dostępna)

Potrzebny sprzęt:

  • Garnek/miska do miksowania
  • Mikser
  • Szklanka
  • Patelnia, łopatka do przewracania naleśników
  • Chochelka

Składniki na nadzienie szpinakowe (wersja ze świeżym szpinakiem):

  • świeże liście szpinaku – pełna nieco ugnieciona miska o pojemności 2,5 l, na wagę tj. ok. 450 g
  • 1/3-1/2 szklanki mleka
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1/2 mniejszej cebuli
  • sól, pieprz
  • 2,5 łyżki masła
  • 1 łyżka czubata mąki
  • 1/2 szklanki wrzątku (zimna woda dla tych, co umieją zrobić zasmażkę na zimnej wodzie)

Potrzebny sprzęt:

  • Duży garnek
  • Durszlak
  • Patelnia nieduża
  • Rondelek na zasmażkę
  • Łyżka do mieszania, najlepiej drewniana, bo trzeba duuużo mieszać
  • Deska
  • Nóż
  • Praska do czosnku

Przygotowanie naleśników:

  1. Mąkę, mleko, jajko i sól wymiksować.
  2. Na rozgrzaną patelnię wlać niewielką ilość ciasta. Naleśniki odwraca się na drugą stronę, gdy brzegi odstają od patelni, a wierzch jest matowy w dziurki.

Przygotowanie nadzienia:

  1. Szpinak opłukać, oderwać ogonki.
  2. Zagotować wodę, do wrzątku na dwie minuty wrzucić szpinak. Potem odcedzić, przelać zimną wodą.
  3. Odcisnąć ręką nadmiar wody z chłodnego szpinaku. Pokroić drobniej.
  4. Na patelni rozpuścić łyżkę masła, dodać cebulę, zeszklić.
  5. Dodać pokrojony szpinak. Wlać mleko. Podsmażać/gotować/dusić z 3-4 min mieszając. Dodać sól i pieprz (pieprzu mało).
  6. Zrobić zasmażkę: w rondelku rozpuścić pozostałe 1,5 łyżki masła. Dodać mąkę, mieszać. Nieco zrumienić. Dolewać po trochu gorącej wody intensywnie mieszając. Całą ciapkę przelać do szpinaku oraz dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
  7. Szpinak po chwili jest gotowy. W razie potrzeby „dosmaczyć” go większą ilością czosnku i/lub soli.
  8. Świeżo usmażone ciepłe naleśniki przekładać gorącym szpinakiem i jeść :)
  9. A zimne naleśniki można podsmażyć na maśle.

Smacznego!

Nalesniki ze szpinakiem

Kilka zdjęć extra

Szpinak na grządce (bardziej po lewej szpinak nowozelandzki – i z niego jest ten przepis, po prawej szpinak matador):

Nalesniki ze szpinakiem

Szpinak przed ugotowaniem:

Nalesniki ze szpinakiem

Dużo mniej szpinaku po ugotowaniu:

Nalesniki ze szpinakiem

Szpinak pokrojony:

Nalesniki ze szpinakiem

Gotowe:

Nalesniki ze szpinakiem

[89/777]

6 komentarze(-y) do Naleśniki ze szpinakiem

  • mira  pisze:

    Tak to jest to co uwielbiam, choć robię trochę inaczej, bo szpinak odparowuję całkowicie, z przypraw dodaję jeszcze gałki muszkatołowej i do całości farszu posiekaną garść orzechów włoskich :D na wierzch zwiniętych naleśników starty ser parmezan albo żółty też pyszne ^^

    • Łucja Łucja  pisze:

      Co rodzina, to tradycja. A orzeszki… warto kiedyś spróbować

  • Rafał  pisze:

    Lubię to!

    • Łucja Łucja  pisze:

      o! widzę, że już kolejna osoba by się chętnie „podpięła fejsbukiem” pod 777 :P

  • 777 przepisów mostownicy Łucji  pisze:

    […] szpinaczek wg sposobu zaprezentowanego TU, z drobną modyfikacją: zmniejszyć ilość szpinaku i połowę, NIE dodawać jajka, można […]

  • […] szpinaczek wg sposobu zaprezentowanego TU, z drobną modyfikacją: zmniejszyć ilość szpinaku o połowę, NIE dodawać jajka, można […]

Masz jakieś uwagi? Spodobał Ci się przepis? Wykorzystałaś (-eś) i wyszło? Napisz!

W komentarzu można używać tagów i atrybutów HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>