Pogoda zmienną jest – obudził nas wschód słońca na absolutnie bezchmurnym niebie. Dwie godziny później już lało, aż musiałam zamknąć okna dachowe, bo padało do domu. Teraz świeci słońce i … pada deszcz
Ale tyle o pogodzie. Prezentowana sałatka z ryżem i kurczakiem to danie idealne na obiad, którego cała magia tkwi w słoneczniku – dania, nie obiadu. Język polski jest dziwny.
Składniki:
- 40 dag filetów z kurczaka
- 2 woreczki ryżu parboiled
- 2 średnie pomidory
- 0,5 dużej papryki zielonej
- 0,5 pęczka szczypiorku
- 4 łyżki słonecznika
- sól, pieprz, majeranek, odrobina cynamonu, zioła prowansalskie
Potrzebny sprzęt:
- nóż
- deska
- patelnia
- drewniana łopatka
- miska
- łyżka
Przygotowanie:
- Filety z kurczaka opłukać, pokroić w drobną kostkę, podsmażyć. Pod koniec smażenia – gdy mięso jest już rumiane – dodać przyprawy (sól, pieprz, cynamon, majeranek) i słonecznik, mieszać.
- Ugotować ryż.
- Pomidory i paprykę pokroić w drobną kostkę, szczypiorek posiekać.
- Wszystkie składniki wymieszać w misce, doprawić do smaku. Ja dosypywałam pieprzu i ziół prowansalskich.
- Podawać na zimno lub na ciepło.
Może nie wygląda najszczęśliwiej, ale jest bardzo smaczna.
[170/777]
Sycąca i pyszna, jednym słowem idealna
pozdrawiam,
Szana!
Dzięki bardzo