Sałatka z tortellini, wiedziałam, że jest pyszna, bo jadłam ją już w wykonaniu np. cioci, ale sama nigdy jej nie robiłam. Okazała się strzałem w 10tkę! Szybka do zrobienia, smaczna i pożywna. Dobra na każdą okazję. Robiłam już dwa w razy w ciągu tygodnia – za każdym razem z innym nadzieniem w pierożkach.
Ale słońce ładnie świeci! Poproszę tak z 25 st więcej i będzie super
Składniki:
- Paczka tortellini (250 g) z serem w środku (lepsze) lub z grzybami
- 0,5 czerwonej papryki
- Puszka kukurydzy
- 2 ogórki gruntowe lub 1 niezbyt duży szklarniowy
- 1 średniej wielkości czerwona cebula
- 3 łyżki majonezu
- sól, pieprz, zioła prowansalskie
Potrzebny sprzęt:
- garnek do ugotowania tortellini + łyżka drewniana do mieszania
- miska
- nóż
- ew. otwieracz do puszek
- deska
Przygotowanie:
- Ugotować tortellini wg przepisu na opakowaniu (u mnie 14 min gotowania w osolonej wrzącej wodzie)
- Paprykę i ogórki pokroić w kosteczkę, cebulę poszatkować. Kukurydze odsączyć.
- Wszystkie warzywa wsypać do miski, dodać ugotowane tortellini (czekam z 5 min po ugotowaniu, kto by mi kazał czekać do wystudzenia ), odrobinę soli, nieco pieprzu i ziół prowansalskich, majonez. Wymieszać i zjeść
ja dodaje jeszcze pomidora
uwielbiam ta sałatkę
To następnym razem i ja dodam pomidora Kto robi jeszcze inne, ulepszone wersje ten sałatki ?
A co to za tortellini,co sie tak dlugo gotuje??? Moje gotuje sie max 3 minuty…
Takie miałam, próbowałam wyjmować wcześniej – było twarde…
to chyba najlepsza sałatka na świecie! moja wersja bez cebuli i z ogórkiem kiszonym – w tym tygodniu pojawi się na blogu
O! to też tak kiedyś zrobię kto co jeszcze innego dodaje i zamienia?