1

Schab ze śliwkami

schab ze śliwkami

Schab ze śliwkami – po usłyszeniu takiej nazwy wszystkim w głowie jawi się obraz wielkiej ilości mięsa… porządnej pieczeni… utytłanej w ziołach… nadzianej śliwkami… pachnącej… pysznej… i tragicznie trudnej do wykonania… No cóż, większość skojarzeń jest prawdziwa :P

A je te skojarzenia nieco zmienię. Będzie bardzo prosto do wykonania, ale! Nadal będzie super smacznie! Pachnąco! Pysznie! Ziołowo! Śliwkowo! I inne ach!

Ale było dobre! Tylko długo się robi  – licząc tak od samego początku do samego końca.

 

Składniki (na 2 „roladki”):

  • 4 schabowe, tzn. 4 kawałki schabu … plastry
  • śliwki suszonych (po 3-5 na „roladkę” + ok. 10 luźnych)
  • 2-3  średnie ząbki czosnku
  • ok. 1 szklanka wody
  • dużo majeranku
  • sól
  • 6 goździków
  • 1 łyżka masła

Potrzebny sprzęt:

  • nóż
  • deska
  • tłuczek do mięsa
  • wyciskacz do czosnku
  • miseczka
  • łyżka
  • łyżeczka
  • naczynie żaroodporne lub mała blacha
  • 3-4 wykałaczki na „roladkę”

Przygotowanie:

  1. Kotlety, tzn. surowe porcje kotletowe opłukać, osuszyć i rozbić tłuczkiem – ale nie tak, żeby prześwitywało :P
  2. W miseczce wymieszać łyżeczką: majeranek, przeciśnięty przez praskę czosnek i sól. Tak przygotowanymi przyprawami nacierać kotlety z obu stron. Następnie ułożyć je w stos, zawinąć (ja w folię) i wstawić do lodówki na kilka godzin (ja na 3 h 15 min).
    Schab ze sliwkami
  3. Po kilku godzinach: włączyć piekarnik na ok. 180-200⁰C, żeby się nagrzewał.
  4. Wyjąć z lodówki schabowe, na każdy układać 3-5 śliwek (na moją wielkość kotletów – 5 było idealnie), zawinąć, „pozapinać” wykałaczkami i układać na blasze lub w naczyniu żaroodpornym (ja użyłam teflonowej blaszki wyłożonej folią, a folię wysmarowałam masłem).
    Schab ze sliwkami
  5. Wszystkie pozwijane „roladki” leżące na blasze/w naczyniu posypać jeszcze odrobiną majeranku, a na czubku położyć kawałki masła. Obok „roladek” poukładać pozostałe śliwki oraz goździki i wlać wodę na wysokość 1 cm.
    Schab ze sliwkami
  6. Wstawić do cieplutkiego piekarnika, piec ok. 80 min. W czasie pieczenia co 10 min polewać „roladki” wodą, w której są zanurzone i uzupełniać płyn (ja dolewałam 4 razy w małych ilościach gorącą wodę). Na koniec pieczenia można przykryć wierzch mięska, bo może być już za bardzo spieczone.
  7. Podawać np. z mizerią (i jakimś zapychaczem).

Schab ze sliwkami

Po wielu przygotowaniach schabu ze śliwką:

  • zamieniam czasem część śliwek na żurawinę suszoną
  • przygotowują danie na patelni – na rozgrzaną patelnie z roztopionym masłem układam roladki, obracając je często żeby zrumieniły się z każdej strony. A potem duszą się ze 30-40 min pod przykryciem, dolewam wodę, obracam, dosypuję majeranku
  • czasem dorzucam gałązkę rozmaryny, ale wtedy daję mniej majeranku.

[109/777]

1 komentarz do Schab ze śliwkami

  • mira  pisze:

    dobrze że śniadanie było syte, to mogę patrzeć na takie apetyczne zdjęcia :D
    Z drugiej strony szkoda że obiad jest już przewidziany na dzisiaj, ale co się odwlecze itd… :)

Masz jakieś uwagi? Spodobał Ci się przepis? Wykorzystałaś (-eś) i wyszło? Napisz! Usuń odpowiedź

W komentarzu można używać tagów i atrybutów HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>