0

Sernik na zimno

sernik na zimno

Kobiecie przydaliby się trzej mężowie: jeden, żeby ja utrzymywał, drugi, żeby ją kochał i trzeci, żeby ją bił…

Kto powiedział, że w tym miejscu ma być komentarz do przepisu? Nikt chyba… ja w każdym bądź razie nie słyszałam. Dziś – przysłowie bułgarskie. OCZYWIŚCIE  się z nim nie zgadzam!

A oprócz przygłupiego przysłowia mam też przepis na sernik na zimno :)

 

Składniki:

  • Wiaderko serka waniliowego lub śmietankowego (taki w stylu do wypieków). Ja użyłam wiaderka 0,5 kg
  • 1/3 szklanki zimnego mleka – jeśli serek jest bardzo gęsty
  • 2 galaretki (smaki zależne od gustu)
  • Niecałe 0,5 l wody
  • 3 nektaryny
  • Biszkopty okrągłe do wyłożenia dna tortownicy
  • 0,5 szklanki mocnej gorzkiej czarnej herbaty – wystudzonej!

Potrzebny sprzęt:

  • Nóż
  • Deska
  • 3 rondelki
  • (Szklanka)
  • Łyżki
  • Tortownica (moja ma średnicę 25 cm)
  • Mikser i jakaś miska albo garnek w czym się będzie miksowało

Przygotowanie:

  1. Przygotować galaretki: jedną w 250 ml wody, a drugą w ok 200 ml wody.
  2. Nektarynki umyte pokroić w kostkę. Ambitni mogą je wcześniej obrać ze skórki.
  3. Wyłożyć szczelnie dno tortownicy: biszkopty umoczyć na ułamek sekundy w herbacie (najwygodniej jak herbata jest w rondelku) i do tortownicy.
  4. Gdy galaretki będą już tężeć: Serek (i mleko) umieścić w misce/garnku i wymiksować, a następnie dodać tężejącą galaretkę – tą rozpuszczona w 200 ml wody  –  całość dokładnie wymiksować.
  5. Do pięknie różowej paćki (bo miałam truskawkową galaretkę) wrzucić nektarynki (ale staramy się bez nadmiaru soku) i wymieszać delikatnie łyżką
  6. Całość wyłożyć na tortownicę, względnie wyrównać i przykryć drugą galaretką.
  7. Wstawić do lodówki, po ok. 2 h jest gotowe do spożycia.

Uwagi:

  1. Smaki galaretek – dowolne. Moje były truskawkowe obie.
  2. Owoce – dowolne. Mogą być truskawki, jagody, brzoskwinie…
  3. Tortownica – niekoniecznie, może być jakaś duża miska, ale z płaskim dnem, żeby brzegi nie były za pochyłe. Coś na kształt naczyń żaroodpornych.
  4. Biszkopty – niekoniecznie. Można upiec swój własny biszkopt. Ale to ma być przecież takieproste(.pl) !! :D

Sernik na zimno

[64/777]

Masz jakieś uwagi? Spodobał Ci się przepis? Wykorzystałaś (-eś) i wyszło? Napisz!

W komentarzu można używać tagów i atrybutów HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>