Mówiąc koktajl lub drink, na myśl przychodzi słowo „alkohol”, ale!! Zapominamy o całej reszcie. Składniki drinków to przecież cała gama pysznych rzeczy, które odgrywają ważną rolę: soki owocowe, owoce, syropy, cukier i napoje. Spora część przyjemności z picia i mieszania drinków wynika z ich różnorodności smaków i kolorów.
Alkohole
Alkoholi jest bardzo dużo i oczywiście nie trzeba od razu kupować wszystkiego co mają w monopolowym. Z niewielu składników można wyczarować wiele różnych koktajli.
Dobrze wyposażony barek zawiera (wytłuszczone napoje wchodzą w skład proponowanych przeze mnie drinków – jeszcze nie nie wszystkie pojawiły się na blogu, będzie się to działo sukcesywnie):
- alkohole wysokoprocentowe – brandy, brandy owocowe, bourbon, cointreau, drambuie, dżin, tequila, wódka, whisky, rum (jasny i ciemny), pernod
- wytrawny i słodki wermut (czerwony i biały)
- kolorowe likiery – np. cassis, crème di menthe i niebieskie curacao
- likiery ziołowe oraz likiery o unikatowym smaku – amaretto, chartreuse, galliano, kűmmel
- likiery kawowe, czekoladowe, orzechowe takie jak kahlua, malibu, Tia Maria
- barwne syropy bezalkoholowe, np. grenadina (czerwona lub zielona)
- piwo
- czerwone i białe wino
- cydr
- wino musujące
- szampan (na specjalne okazje)
- napoje – woda sodowa, lemoniada, piwo imbirowe, coca-cola.
Barwne syropy
Idealne do barwienia koktajli, lodu oraz do zastępowania likierów. Nie zawierają alkoholu, nadają się zatem do przygotowania napojów dla dzieci i kierowców – zachowają smak oryginału, ale są dozwoloneJ Dodaje się ich kilka kropli, gdyż są mocno skondensowane i bardzo słodkie. Seria syropów barmańskich zawiera między innymi: syrop miętowy, bananowy, kokosowy, amaretto, niebieskie curacao, czerwoną grenadinę.
Śmietana
Dodawana do niektórych koktajli i pousse-cafè. Używa się świeżej śmietanki 12%, chyba że przepis sugeruje inaczej.
Owoce
Obowiązkowo świeże cytryny i limonki (nie tyle co do wyciskania, ile do ozdoby i do użycia kilku kropli do uzyskania niepowtarzalnego charakteru koktajlu). Pamiętajmy o dokładnym umyciu skórki lub sparzeniu. Przydatne bywają też pomarańcze.
Soki owocowe
Cytryny i limonki jak wyżej. Pomarańcze i grejpfruty również warto posiadać. Można je zastąpić sokami ze sklepu. Ja używam nieprofesjonalnie soków z kartonu (oprócz kilku kropli świeżo wyciśniętych z cytryn i limonek).
Napoje do rozcieńczania
Są to: woda sodowa, lemoniada, coca-cola, piwo imbirowe, soki owocowe i cytrusowe, sok pomidorowy i żurawinowy.
Syrop
Używany do niektórych koktajli. Można go dostać w sklepie, ale łatwo przygotować go samemu. W czystym rondelku należy podgrzewać równą ilość cukru i wody do rozpuszczenia cukru. Następnie mieszankę schłodzić i przelać do butelki (lub innego naczynia). Gotowy syrup de gomme można przechowywać do 2 tygodni w lodówce.
Lód
Prawie najważniejszy składnik koktajli. Warto mieć jego duży zapas. Nie da się zrobić dobrego napoju bez lodu. Zwykle wlewa się składniki do shakera, dosypuje lodu i szybko potrząsając (10-20 sekund) chłodzi napój, na koniec przelewając do odpowiedniego szkła. Potem lód się wyrzuca, bo nie można stosować tego samego lodu do różnych koktajli, gdyż jest już za ciepły i zachowuje smak poprzedniej mieszanki.
Zatem w większości podanych koktajli nie powinno być lodu, ale u mnie jest Składniki zazwyczaj schładzam w lodówce, a do szkła dorzucam potłuczone kostki lodu. Nie mam kilku kilogramów lodu w zamrażalniku. Ułatwiam sobie życie, bo „budowanie” koktajli ma być takieproste.
Jest kilka metod kruszenia lodu:
- włożyć lód do wytrzymałej torebki i uderzać o ścianę
- wysypać na czystą ściereczkę (do naczyń), przykryć kolejną i potłuc wałkiem lub tłuczkiem (do bicia kotletów)
- rozdrobnić mikserem
Należy pamiętać o tym, że lód należy wyjmować z lodówki w ostatnim momencie, a rozdrobniony rozpuszcza się niesamowicie szybko.
Na specjalne okazje można lód pokolorować. Służą do tego barwne likiery, barwne syropy. Pamiętajmy, ze czysty alkohol nie zamarza, więc należy go mieszać w stosunku 1/3 do 2/3 wody. Polecam niebieskie curacao, grenadinę, syrop miętowy w bardzo małych ilościach – tyle, aby było widać kolor.
Oprócz barwienia lód można uatrakcyjnić zamrażając w nim drobne owoce – jagody, żurawiny, maliny, kawałeczki cytrusów.
Bardzo podobał mi się twój wpis. Jedynie tak dalej !.
Pozdrawiam i zapraszam na moja www. bertussklep4545