0

Smażony seler z pomidorami

smażony seler i pomidory

Zajęcia projektowe z mostów betonowych dziś odwołane, to można poprojektować w kuchni. Jest piątek, więc mięsko odpada. Są pomidorki, jest seler, który należałoby zużyć zanim ulegnie degradacji. Bułka tarta kupiona do schabowych. Jajko i masło? Są! No to zaczynamy! :D Smażony seler z pomidorami.

A jak skończymy, to obiad jest gotowy.

Składniki:

  • 2 średnie pomidorki (gatunku lima są fajne, bo długie – fajnie się kroi i mają małe gniazdo nasienne)
  • 2/3 dużego selera (albo i więcej)
  • 1 jajko
  • bułka tarta (ilość ciężko określić)
  • sól, pieprz, wegeta (lub coś w ten deseń)
  • masło do smażenia

Potrzebny sprzęt:

  • nóż
  • deska
  • 3 talerze
  • widelec
  • patelnia

Przygotowanie:

  1. Umyte pomidorki pokroić w plastry (takie ok 7 mm grube).
  2. Obranego selera również splasterkować (ok 4 mm grubości).
    Smazony seler z pomidorami
  3. Jajko roztrzepać, posolić, popieprzyć i dodać wegety (lub coś w ten deseń).
  4. Bułkę tartą wysypać na talerz.
  5. Plasterki pomidorów i paski selera umoczyć w jajku, obtoczyć w bułce i odkładać na talerz. Po tych przygotowaniach na patelni roztopić masło i smażyć seler i pomidory (z obu stron oczywiście).

Uwagi:

Można podawać z ziemniakami polanymi roztopionym masełkiem z dodatkiem czosnku – ja tak dziś zrobiłam. Gdybym miała nadmiar chleba w domu, to zrobiłabym do tego pieczywo czosnkowe… takie super chrupiące…

Można nic nie dodawać, tylko podawać jako ciepłą przekąskę.

Smacznego!

Smazony seler z pomidorami

[71/777]

Masz jakieś uwagi? Spodobał Ci się przepis? Wykorzystałaś (-eś) i wyszło? Napisz!

W komentarzu można używać tagów i atrybutów HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>