Sos serowy do makaronu to obiad na życzenie męża – uwielbiającego ser żółty i nie do końca lubiącego carbonarę.
Danie szybkie w przygotowaniu, smaczne, sycące i kaloryczne! Ale czasem można
A jutro wesele kuzyna… to może się zatańczy i spali trochę sera
Składniki (na 2 porcje):
- 30 dag boczku
- 1 serek topiony kremowy/naturalny – bez żadnych dodatków
- 15 dag sera żółtego gouda
- 1/3-1/2 szkl. ciepłej wody
- 1/3-1/2 szkl. mleka
- pieprz, odrobina gałki muszkatołowej, majeranek, papryka słodka
- makaron penne – na 2 porcje
Potrzebny sprzęt:
- deska
- nóż
- patelnia z przykrywką
- drewniana łopatka
- tarka o małych oczkach
- szklanka do odmierzania cieczy lub bez szklanki i na oko
- garnek do ugotowania makaronu
Przygotowanie:
- Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni, aż do zarumienienia i ładnego zapachu. Na koniec można podlać trochę wody.
- Do boczku dodać serek topiony i próbować go roztopić, dolać mleka.
- Ser żółty zetrzeć na tarce i dodać do sosu.
- Sos od czasu do czasu mieszać, dodać przyprawy: pieprz, gałkę muszkatołową (mało), majeranek – żeby było widać, że coś pływa oraz paprykę słodką.
- W razie za dużej gęstości dodać wody i/lub mleka.
- W tzw. międzyczasie ugotować makaron – na koniec można go dodać do sosu na patelnię lub sosem polać makaron na talerzu.
[149/777]
lubie serowy sos, oj lubie!
Apetyczny makaronik i sosik mniam
Pozdrawiam i zapraszam do siebie
http://kuchareczkamala.blogspot.com
A pewnie, że zajrzę