3

Sos serowy do makaronu

sos serowy
Sos serowy do makaronu to obiad na życzenie męża – uwielbiającego ser żółty i nie do końca lubiącego carbonarę.
Danie szybkie w przygotowaniu, smaczne, sycące i kaloryczne! Ale czasem można :)
A jutro wesele kuzyna… to może się zatańczy i spali trochę sera :P
Składniki (na 2 porcje):
  • 30 dag boczku
  • 1 serek topiony kremowy/naturalny – bez żadnych dodatków
  • 15 dag sera żółtego gouda
  • 1/3-1/2 szkl. ciepłej wody
  • 1/3-1/2 szkl. mleka
  • pieprz, odrobina gałki muszkatołowej, majeranek, papryka słodka
  • makaron penne – na 2 porcje
Potrzebny sprzęt:
  • deska
  • nóż
  • patelnia z przykrywką
  • drewniana łopatka
  • tarka o małych oczkach
  • szklanka do odmierzania cieczy lub bez szklanki i na oko :)
  • garnek do ugotowania makaronu
Przygotowanie:
  1. Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni, aż do zarumienienia i ładnego zapachu. Na koniec można podlać trochę wody.
  2. Do boczku dodać serek topiony i próbować go roztopić, dolać mleka.
  3. Ser żółty zetrzeć na tarce i dodać do sosu.
  4. Sos od czasu do czasu mieszać, dodać przyprawy: pieprz, gałkę muszkatołową (mało), majeranek – żeby było widać, że coś pływa oraz paprykę słodką.
  5. W razie za dużej gęstości dodać wody i/lub mleka.
  6. W tzw. międzyczasie ugotować makaron – na koniec można go dodać do sosu na patelnię lub sosem polać makaron na talerzu.
sos serowy do makaronu
[149/777]

3 komentarze(-y) do Sos serowy do makaronu

Masz jakieś uwagi? Spodobał Ci się przepis? Wykorzystałaś (-eś) i wyszło? Napisz! Usuń odpowiedź

W komentarzu można używać tagów i atrybutów HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>