Pomysłów, sposobów, wersji i rodzajów spaghetti carbonara jest chyba tyle co ludzi na świecie albo i więcej. Przejrzałam dziś pół internetu szukając przepisu, ale dowiedziałam się tylko, że… cokolwiek zrobię to i tak mogę to nazwać czymś carbonara_podobnym
Napisałam też do koleżanki, która podała mi jeszcze inny sposób na zrobienie tego dania. Także dziękuję Evelsie za pomoc, ale niestety gałki muszkatołowej nie mam i musiałam zmienić skład
A jeszcze odnośnie składników… Kupując parmezan poprosiłam o kawałek o grubości 1 cm. No i dostałam 1 cm, ale na drugim końcu kawał miał już 3 cm… Jest to zastanawiające, ale rzadko kiedy panie w sklepach wiedzą ile to 1 cm. Cóż, następnym razem powiem „10 mm”
Składniki (na 2 porcje):
- Makaronu spaghetti na 2 osoby
- ½ średniej cebuli
- 20 dag boczku (ja użyłam wędzonego)
- 2 żółtka
- 4 łyżki śmietany (ale lepiej dać więcej, użyłam 18%)
- 10 dag parmezanu
- Sól
- Dużo czarnego pieprzu
- Odrobina bazylii
Potrzebny sprzęt:
- Garnek
- Nóż
- Deska
- Tarka o drobnych oczkach
- Miska
- Patelnia i coś do mieszania
Przygotowanie:
- Postawić wodę na makaron i ugotować go al dente, a nawet twardszy niż al dente, bo dojdzie na patelni. W tym czasie robić całą resztę:
- Boczek pokroić w kosteczkę i podsmażyć na pięknie rumiano.
- Przygotować sos w misce: żółtka, śmietana, przyprawy, starty ser – wszystko dokładnie wymieszać.
- Poszatkować cebulę i dodać do zarumienionego boczku.
- Do boczku i cebuli wrzucić odcedzony twardawy! makaron i starać się to wymieszać – na bardzo małym ogniu!
- Po chwili wlać sos i energicznie mieszać. Po 30 sekundach wyłączyć gaz i gotowe:)
- Nałożyć na talerze i jeść.
[107/777]
wybaczam brak gałki muszkatałowej! Tak koniecznie więcej śmietanki na dwie osoby 100ml jak nic – żółtka wszystko zagęszczą. W przyszłości koniecznie spróbuj z pietruszką i gałką i podziel się wrażeniami
dziękuję za wspomnienie o mnie
Przy najbliższej wizycie w sklepie większym (co nastąpi w sobotę) zaopatrzę się w gałkę!
Z chęcią wypróbuję ten przepis, i tak pietruszka i gałka muszkatołowa to jest to ^^ ja w każdym razie uwielbiam nie tylko w spaghetti carbonara
[…] Łucja Zdobyłam przyprawy i “poprawiłam” carbonarę. Zamiast bazylii z przepisu tego TU, dałam gałkę muszkatołową i natkę pietruszki (w wersji […]
Om nom nom… Carbonara to moja ulubiona potrawa! Jest super i szybko się robi.
Chyba rzeczywiście ile osób tyle przepisów, bo ja robię całkiem inaczej :). Muszę spróbować Twoją wersję.
[…] Łucja Zdobyłam przyprawy i “poprawiłam” carbonarę. Zamiast bazylii z przepisu tego TU, dałam gałkę muszkatołową i natkę pietruszki (w wersji […]
carbonary nie robi się ze śmietaną…! czemu wszyscy uparcie dolewają śmietany kremowy sos powstaje z rozbełtanego JAJKA – wyłącza się patelnię na koniec, żeby trochę ostygła (żeby nie zrobiła się jajecznica) i dolewa się jajko, miesza się wszystko i tyle. pseudocarbonara ze śmietaną jest potwoornie ciężka, a przecież już boczek jest tłusty.
Niemal wszystkie przepisy zawierają śmietanę, więc się ten „błąd” powiela… Ważne, że jest smacznie
co sie czepiasz pani w sklepie?uwazasz ze sprzedawczynie nie wiedza ile to 1 cm?? ze sa uposledzone??
Upośledzone?! Nie! ale nie wiedzą ile to 1 cm, a może wiedzą, a chcą sprzedać więcej. Prawa marketingu…