10

Spaghetti carbonara

spaghetti carbonara

Pomysłów, sposobów, wersji i rodzajów spaghetti carbonara jest chyba tyle co ludzi na świecie albo i więcej. Przejrzałam dziś pół internetu szukając przepisu, ale dowiedziałam się tylko, że… cokolwiek zrobię to i tak mogę to nazwać czymś carbonara_podobnym :P

Napisałam też do koleżanki, która podała mi jeszcze inny sposób na zrobienie tego dania. Także dziękuję Evelsie za pomoc, ale niestety gałki muszkatołowej nie mam i musiałam zmienić skład :(

A jeszcze odnośnie składników… Kupując parmezan poprosiłam o kawałek o grubości 1 cm. No i dostałam 1 cm, ale na drugim końcu kawał miał już 3 cm… Jest to zastanawiające, ale rzadko kiedy panie w sklepach wiedzą ile to 1 cm. Cóż, następnym razem powiem „10 mm” :D

Składniki (na 2 porcje):

  • Makaronu spaghetti na 2 osoby
  • ½ średniej cebuli
  • 20 dag boczku (ja użyłam wędzonego)
  • 2 żółtka
  • 4 łyżki śmietany (ale lepiej dać więcej, użyłam 18%)
  • 10 dag parmezanu
  • Sól
  • Dużo czarnego pieprzu
  • Odrobina bazylii

Potrzebny sprzęt:

  • Garnek
  • Nóż
  • Deska
  • Tarka o drobnych oczkach
  • Miska
  • Patelnia i coś do mieszania

Przygotowanie:

  1. Postawić wodę na makaron i ugotować go al dente, a nawet twardszy niż al dente, bo dojdzie na patelni. W tym czasie robić całą resztę:
  2. Boczek pokroić w kosteczkę i podsmażyć na pięknie rumiano.
  3. Przygotować sos w misce: żółtka, śmietana, przyprawy, starty ser – wszystko dokładnie wymieszać.
  4. Poszatkować cebulę i dodać do zarumienionego boczku.
  5. Do boczku i cebuli wrzucić odcedzony twardawy! makaron i starać się to wymieszać – na bardzo małym ogniu!
  6. Po chwili wlać sos i energicznie mieszać. Po 30 sekundach wyłączyć gaz i gotowe:)
  7. Nałożyć na talerze i jeść.

Spaghetti carbonara

Spaghetti carbonara

[107/777]

10 komentarze(-y) do Spaghetti carbonara

  • evelsa  pisze:

    wybaczam brak gałki muszkatałowej! Tak koniecznie więcej śmietanki na dwie osoby 100ml jak nic – żółtka wszystko zagęszczą. W przyszłości koniecznie spróbuj z pietruszką i gałką i podziel się wrażeniami :D

    dziękuję za wspomnienie o mnie ;)

    • Łucja Łucja  pisze:

      Przy najbliższej wizycie w sklepie większym (co nastąpi w sobotę) zaopatrzę się w gałkę!

    • mira  pisze:

      Z chęcią wypróbuję ten przepis, i tak pietruszka i gałka muszkatołowa to jest to ^^ ja w każdym razie uwielbiam nie tylko w spaghetti carbonara :)

  • 777 przepisów mostownicy Łucji  pisze:

    […] Łucja Zdobyłam przyprawy i “poprawiłam” carbonarę. Zamiast bazylii z przepisu tego TU, dałam gałkę muszkatołową i natkę pietruszki (w wersji […]

  • Czaplos  pisze:

    Om nom nom… Carbonara to moja ulubiona potrawa! Jest super i szybko się robi.
    Chyba rzeczywiście ile osób tyle przepisów, bo ja robię całkiem inaczej :). Muszę spróbować Twoją wersję.

  • […] Łucja Zdobyłam przyprawy i “poprawiłam” carbonarę. Zamiast bazylii z przepisu tego TU, dałam gałkę muszkatołową i natkę pietruszki (w wersji […]

  • Bodzia  pisze:

    carbonary nie robi się ze śmietaną…! czemu wszyscy uparcie dolewają śmietany :D kremowy sos powstaje z rozbełtanego JAJKA – wyłącza się patelnię na koniec, żeby trochę ostygła (żeby nie zrobiła się jajecznica) i dolewa się jajko, miesza się wszystko i tyle. pseudocarbonara ze śmietaną jest potwoornie ciężka, a przecież już boczek jest tłusty.

    • Łucja Łucja  pisze:

      Niemal wszystkie przepisy zawierają śmietanę, więc się ten „błąd” powiela… Ważne, że jest smacznie :)

  • ewa  pisze:

    co sie czepiasz pani w sklepie?uwazasz ze sprzedawczynie nie wiedza ile to 1 cm?? ze sa uposledzone??

    • Łucja Łucja  pisze:

      Upośledzone?! Nie! ale nie wiedzą ile to 1 cm, a może wiedzą, a chcą sprzedać więcej. Prawa marketingu…

Masz jakieś uwagi? Spodobał Ci się przepis? Wykorzystałaś (-eś) i wyszło? Napisz! Usuń odpowiedź

W komentarzu można używać tagów i atrybutów HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>