Za dużo specyficznych składników na mojej wymyślnej tarcie, bym mogła nazywać się inaczej niż „szalona tarta”. Ser pleśniowy i gouda, kiełbasa mocno pachnąca, np. myśliwska, śliwki suszone…
Tarta bardzo smaczna, o czym może świadczyć zachowanie męża: po dwóch kawałkach powiedział, że już się najadł, a potem zjadł kolejne 3, nieco mniejsze, kawałki…
Panu Andrzejowi dziękuję za proporcje składników na ciasto. Muszę powiedzieć, że jest to ciasto idealne.
I tu muszę powtórzyć zdanie ostatnio często powtarzane: „bo poza budowaniem domów i sprzedawaniem materiałów trzeba robić też coś innego, żeby nie zwariować”. Zatem narzędzia w ręce i do kuchni!
Składniki na ciasto:
- 35-40 dag mąki
- 2/3 kostki schłodzonego masła
- 2 jajka
- Sól
- Niecałe 0,5 szklanki wody
Składniki pozostałe:
- Krążek sera pleśniowego naturalnego, nie żaden z pieprzem czy coś
- 150 g kiełbasy myśliwskiej, jałowcowej lub innej ładnie pachnącej
- 0,5 cebuli czerwonej
- ok. 15 sztuk śliwek suszonych
- Trochę sera żółtego na posypanie wierzchu tarty – 2 razy
- Z przypraw np. majeranek
Potrzebny sprzęt:
- Miska
- Nóż
- Szklanka
- Forma do pieczenia tarty
- Fasola lub groch przeciw rośnięciu ciasta
- Folia aluminiowa
- Wałek
- Tarka o drobnych oczkach
Przygotowanie:
- Mąkę, masło, jajka, sól posiekać nożem w misce do rozdrobnienia masła. Następnie dolewać stopniowo wodę i energicznie zanieść ciasto rękę. Szybko, żeby się nie zagrzało od ręki.
- Zagniecione ciasto lekko rozwałkować, zawinąć w folię aluminiową i włożyć do lodówki na min. 15 minut do schłodzenia.
- Po schłodzeniu się ciasta, gdy zabieramy się już do pieczenia: nagrzać piekarnik do 185°C , ciasto rozwałkować, wylepić formę (spód i brzegi), przykryć folią i nasypać do pełna fasoli lub grochu. Spód podpiekać ok. 20 minut.
- Przygotować „pokrycie” tarty. Ser żółty zetrzeć na tarce, ser pleśniowy pokroić w plastry, kiełbasę też, cebulę w pióra, śliwki przekroić na pół.
- Na podpieczone ciasto wysypać połowę startego żółtego sera, następnie ułożyć pozostałe składniki w dowolnej konfiguracji, znowu posypać serem i np. majerankiem.
- Piec jeszcze ok. 15 min w temp. 180-190°C
[162/777]
jeszcze nigdy nie próbowałam takiego połączenia smaków:) zaintrygował mnie:)wygląda bardzo smacznie
Przyznam, że nieco się obawiałam co wyjmę z piekarnika, ale efekt był baaaaaaardzo pozytywny.
Tarta może i szalona, ale wygląda pysznie, na pewno spróbuję, ja niedawno robiłam z łososiem i mozzarellą wg Pascala(kuchnia lidla), również pyszna:)
To się cieszę:) a łosoś… pewnie niebawem dopłynie do mojej kuchni.
WOW! wygląda świetnie ale ja ostatnimi czasy staram się ograniczać sery od kiedy trafiłam na ten artykuł -> http://pogromcymitowmedycznych.pl/myth/117/serki-pleśniowe-są-niezdrowe/ troche sie przestraszyłam bo uwielllllbiam sery pleśniowe. Mam w planach pociagnac za jezyk mojego lekarza przy najbliższej okazji tymczasem wypróbuje twoj przepis ze swiezym parmezanem, chyba ze masz jakis inny pomysł zeby moja tarta była jeszcze bardziej szalona? ;))
Wszelkie szaleństwa dozwolone, a nad moimi jeszcze muszę trochę pomyśleć i zapewne się ujawnią
A co do serów – to nigdy nie znikną z mojej kuchni, za smaczne są
ja tez je kocham nad zycie ale pogromcy mitów medycznych to portal któremu ufam, wiec narazie muszę sie wstrzymać, mam wizyte u lekarza w nastepnym tygodniu to napewno sie dowiem szczegółów!!!
To napisz co się dowiedziałaś