Na imieniny od Teściów i Wujka Kazika dostałam zestaw foremek do zrobienia ciasteczkowej/piernikowej szopki. Grzechem byłoby tego nie wykorzystać!
Foremki to 19 różnych elementów: postaci, zwierzęta, choinki i podstawki do postawienia wszystkich i wszystkiego. Oprócz foremek jest też papierowa szopka.
Ciasto wyrobiłam w poniedziałek, we wtorek rano upiekłam ciasteczka, a od wczorajszego wieczora staram się to wszystko jakoś sensownie pomalować. Przepis na ciasteczka jest na samym dole.
Początek…
Upieczone najważniejsze postaci
i upieczone choinki i zwierzątka
- 400 g mąki
- 100 g lekko podgrzanego miodu
- 2 jajka
- 80 g cukru pudru
- 0,75 łyżki sody
- 1 łyżeczka cynamonu
- 3 łyżeczki przyprawy do piernika
Przygotowanie – skrótowo
- Wszystkie składniki umieścić w misce, wymieszać, zagnieść ciasto. Wstawić do lodówki zawinięte w folię aluminiową lub w woreczku na min. 2 godziny.
- Po schłodzeniu rozwałkować ciasto na grubość 2-3 mm, wycinać ciasteczka.
- Piec do brązowego koloru w temp. 150°C
- Ciasteczka do upieczonych podstawek wstawia się zaraz po upieczeniu.
[180/777]
Masz jakieś uwagi? Spodobał Ci się przepis? Wykorzystałaś (-eś) i wyszło? Napisz!