0

Szopka z piernika – fotoopowieść, część 1

szopka z piernika

Na imieniny od Teściów i Wujka Kazika dostałam zestaw foremek do zrobienia ciasteczkowej/piernikowej szopki. Grzechem byłoby tego nie wykorzystać!

Foremki to 19 różnych elementów: postaci, zwierzęta, choinki i podstawki do postawienia wszystkich i wszystkiego. Oprócz foremek jest też papierowa szopka.

Ciasto wyrobiłam w poniedziałek, we wtorek rano upiekłam ciasteczka, a od wczorajszego wieczora staram się to wszystko jakoś sensownie pomalować. Przepis na ciasteczka jest na samym dole.

Początek…

Choinkowy ciąg dalszy…

Upieczone najważniejsze postaci

i upieczone choinki i zwierzątka

Pomalowana choinka

i na koniec krowa

Składniki:

  • 400 g mąki
  • 100 g lekko podgrzanego miodu
  • 2 jajka
  • 80 g cukru pudru
  • 0,75 łyżki sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika

Przygotowanie – skrótowo

  1. Wszystkie składniki umieścić w misce, wymieszać, zagnieść ciasto. Wstawić do lodówki zawinięte w folię aluminiową lub w woreczku na min. 2 godziny.
  2. Po schłodzeniu rozwałkować ciasto na grubość 2-3 mm, wycinać ciasteczka.
  3. Piec do brązowego koloru w temp. 150°C
  4. Ciasteczka do upieczonych podstawek wstawia się zaraz po upieczeniu.

[180/777]

Masz jakieś uwagi? Spodobał Ci się przepis? Wykorzystałaś (-eś) i wyszło? Napisz!

W komentarzu można używać tagów i atrybutów HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>