2

Tarta z boczkiem, czyli jak nie przesadzić z gałką muszkatołową

Tarta z boczkiem

Zielona herbata z ananasem stoi obok mnie, to można zabrać się za dodanie wpisu :)

Tarta z boczkiem – życzenie męża na obiad. Jemu to wygodnie, rzuca hasło, a ja potem muszę wymyślić co jeszcze dodać do tego boczku, żeby wszystko razem dobrze smakowało…

Tak w temacie wygody: przechodziłam ostatnio obok sklepu, którego okna myły dwie panie tam pracujące. Jedna z nich mówiła właśnie, że – tu cytat: „ja to bym chciała mieć żonę… wracam do domu i czeka na mnie obiad i wszystko jest uprasowane…”. Po czym nie zwalniając kroku poszłam dalej z wielkim uśmiechem na buzi :D

 

Składniki na ciasto:

  • 35-40 dag mąki
  • 2/3 kostki schłodzonego masła
  • 2 jajka
  • Sól
  • Niecałe 0,5 szklanki wody

Składniki pozostałe:

  • 25 dag boczku (kupiłam 29 dag, ale odkroiłam skóry i chrząstki, to pewnie tyle zostało)
  • biała i jasno-zielona część pora (zielona czupryna została zużyta do zupy jarzynowej)
  • 1 pomidor
  • 1 cebula
  • 0,5 papryki zielonej
  • 0,5 papryki żółtej
  • 1 serek topiony
  • kilka łyżek mleka
  • gałka muszkatołowa, sól, pieprz, papryka słodka i ostra

Potrzebny sprzęt:

  • Miska
  • Nóż
  • Szklanka
  • Forma do pieczenia tarty
  • Fasola lub groch przeciw rośnięciu ciasta
  • Folia aluminiowa
  • Wałek
  • Deska
  • Talerz

Przygotowanie:

  1. Mąkę, masło, jajka, sól posiekać nożem w misce do rozdrobnienia masła. Następnie dolewać stopniowo wodę i energicznie zagnieść ciasto rękę. Szybko, żeby się nie zagrzało od ręki.
  2. Zagniecione ciasto lekko rozwałkować, zawinąć w folię aluminiową i włożyć do lodówki na min. 15 minut do schłodzenia.
  3. Po schłodzeniu się ciasta, gdy zabieramy się już do pieczenia: nagrzać piekarnik do 185°C , ciasto rozwałkować, wylepić formę (spód i brzegi), przykryć folią i nasypać do pełna fasoli lub grochu. Spód podpiekać ok. 20 minut w temp. 180°C.
  4. Przygotować „pokrycie” tarty. Boczek pokroić w cienkie plastry, podsmażyć na rumiano na suchej patelni, tłuszcz wytopi się z boczku – co przyda się później. Rumiany boczek przełożyć na talerz.
  5. Na tłuszcz wytopiony z boczku wrzucić poszatkowanego drobno pora, a potem dodać cebulę pokrojoną w pióra. Następnie kilka łyżek mleka i serek topiony. Wszystkie składniki mieszać, rozciapkać serek.
  6. Dodać przyprawy: sól, pieprz, paprykę słodką i ostrą oraz gałkę muszkatołową – zawsze z nią przesadzam, ale ma w sobie to coś :P a na koniec dodać pokrojoną w krótkie paski paprykę. Wiem, całość nie ma zbyt zachęcającego koloru…
  7. Na podpieczone ciasto wyłożyć masę porowo-cebulowo-serkowo-paprykową. Na niej poukładać przygotowane plastry boczku oraz plastry pomidora.
  8. Piec jeszcze ok. 15 min w temp. 180-190°C

tarta z boczkiem

[171/777]

2 komentarze(-y) do Tarta z boczkiem, czyli jak nie przesadzić z gałką muszkatołową

  • wiktorkowa  pisze:

    oj jak ja lubie tarty na słono:)parę razy udało mi się przesadzić z gałką i od tej pory jestem do niej nieco zrażona. I podchodzę do niej bardzo ostrożnie…
    Ps. też lubię herbatę zieloną z ananasem:)
    Ps.2 też chciałabym mieć czasem żonę:D

    • Łucja Łucja  pisze:

      Gałka podstępna jest :) a teraz zielona z grejpfrutem

Masz jakieś uwagi? Spodobał Ci się przepis? Wykorzystałaś (-eś) i wyszło? Napisz! Usuń odpowiedź

W komentarzu można używać tagów i atrybutów HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>