Tarta z fetą i pomidorami – chodziła za mną od kilku dni, aż do poniedziałku, kiedy wreszcie ją zrobiłam. Zostało trochę na wtorek i okazało się, że na zimno jest równie pyszna!
Gorąco polecam
Składniki na ciasto:
- 35 dag mąki
- 2/3 kostki schłodzonego masła
- 2 jajka
- Sól
- Niecałe 0,5 szklanki wody
Składniki pozostałe:
- kostka sera feta
- 3 pomidory (użyłam moich ulubionych „lima”)
- 4 łyżki rzadkiego jogurtu naturalnego
- ok. 10 oliwek
- pieprz, zioła prowansalskie
Potrzebny sprzęt:
- Miska
- Nóż
- Szklanka
- Forma do pieczenia tarty
- Fasola lub groch przeciw rośnięciu ciasta
- Folia aluminiowa
- Wałek
- Patelnia i drewniana łyżka
- Deska
- Łyżka
- Miska na wymieszanie sera
- Widelec
Przygotowanie:
- Mąkę, masło, jajka, sól posiekać nożem w misce do rozdrobnienia masła. Następnie dolewać stopniowo wodę i energicznie zanieść ciasto rękę. Szybko, żeby się nie zagrzało od ręki.
- Zagniecione ciasto lekko rozwałkować, zawinąć w folię aluminiową i włożyć do lodówki na min. 15 minut do schłodzenia – u mnie siedziało ze 3 godziny.
- Po schłodzeniu się ciasta, gdy zabieramy się już do pieczenia: nagrzać piekarnik do 185°C , ciasto rozwałkować, wylepić formę (spód i brzegi), przykryć folią i nasypać do pełna fasoli lub grochu. Spód podpiekać ok. 20-25 minut, aż zacznie nabierać koloru i przy dźgnięciu widelcem czuć, że już twardawy.
- Przygotować „pokrycie” tarty: w misce rozmieszać fetę z jogurtem, pieprzem i odrobiną ziół prowansalskich – powinniśmy uzyskać konsystencję dającą się spokojnie rozsmarować.
- Pomidory sparzyć, pokroić w dość grube plastry.
- Na podpieczone ciasto wyłożyć „papkę” z fety, następnie plastry pomidorów oraz pokrojone w plasterki oliwki. Całość delikatnie posypać ziołami prownsalskimi.
- Piec jeszcze ok. 20 min w temp. 180-190°C
- I jak zwykle u nas tarcie towarzyszył sos czosnkowy (śmietana lub ostatnio jogurt typu greckiego, majonez, sól, pieprz, czosnek – robi mąż, w proporcjach „na oko” i zawsze mu wychodzi).
[237/777]
Mmm kolejny dobry pomysł na słoną tartę:D:D:D
Prezentuje się idealnie i pewnie tak samo smakuje. Witam w mojej akcji psiankowatej
Smakuje niesamowicie sama z siebie zadowolona jestem
[…] Tarta z fetą i pomidorami – 777 przepisów Mostownicy Łucji […]